Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. България получава близо 140 млн. евро от фонда за преодоляване на последиците от пандемията

Парите

България получава близо 140 млн. евро от фонда за преодоляване на последиците от пандемията

Снимка:

За следващата година България получава от бюджета на ЕС 139 651 309 евро по фонда за преодоляване на последиците от пандемията. Това стана ясно от данни предоставени от Европейската комисия.

Разпределени между 27-те срати ще бъдат около 11 милиарда. Финансите ще послужат за мерки за икономическо възстановяване, за подобряване на здравните системи, в подкрепа на най-уязвимите групи от населението. ЕК очаква средствата да бъдат насочени в полза на цифровизацията и прехода към природосъобразна икономика.

Средствата се отпускат на две части, като се отчита въздействието на пандемията, става ясно от индформацията  на комисията. Разпределението се прави на базата на данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави.

ЕС обособи бюджетен фонд с допълнително финансиране от 50,6 милиарда евро, които да се използват до края на 2023 година. Целта на фонда е да помогне за икономическото и социалното възстановяване от пандемията, като се насърчават преодоляването на последиците от кризата и устойчивостта на здравните системи, предприятията и подкрепата за най-уязвимите групи.

За тази година фондът разполага с около 40 милиарда евро и над 90 над сто от тези средства са разпределени за инвестиционни програми. Финансирането беше използвано като мост между спешните мерки, предприети в началото на кризата, и преодоляването на последиците от пандемията в дългосрочен план, пояснява ЕК.  


Топ новини

виж още

Актуална тема