Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Удължават мярката 60/40 с още 2 месеца, предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.

Парите

Удължават мярката 60/40 с още 2 месеца, предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.

Удължават мярката 60/40 с още 2 месеца, предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Служебният кабинет представи нови икономически мерки

Икономиката върви към възвръщане на нормалните обороти, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на представяне на новите икономически мерки в МС.

В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%.

На годишна база, спрямо 2020 г., е намаление с 37%, съобщи Донев.

Министърът съобщи, че заедно с колегите си, разработват допълнителни стимули за работодателите и работещите, така че да почувстват солидна подкрепа от страна на държавата.

Мярката 60/40 ще бъде удължена с 2 месеца, каза още социалният министър. До момента по мярката са изразходени 1,4 млрд. лв. Сега ще бъде удължена с някои корекции.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че целта е да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес.

„Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. С разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прагът от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции”, заяви Петков.

По думите му това означава, че кредитите към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате, само ако сте с истински бизнес, с документи за последните 3 години, да може да вземете до 80% от своите приходи. Ще се кандидатства за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес, каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен.

Служебният социален министър Гълъб Донев съобщи, че от този кредитен инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети