Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Удвояват лимита на вътрешния дълг догодина. През 2021 усвоили 3,8 млрд. от макс 4,5 млрд.

Парите

Удвояват лимита на вътрешния дълг догодина. През 2021 усвоили 3,8 млрд. от макс 4,5 млрд.

Удвояват лимита на вътрешния дълг догодина. През 2021 усвоили 3,8 млрд. от макс 4,5 млрд. - Tribune.bg
Снимка:

Пред декември служебният кабинет не планира да емитира нов дълг

Министерството на финансите разпространи уточнения за случващото се с дълга на страната. През периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. Това пишат от ведомството, уточнявайки, че дават обяснения „в съответствие с принципите за прозрачно управление“.

През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг.

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети