Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Унгарската национална банка повиши основната си лихва с шокиращите 185 базисни пункта

Парите

Унгарската национална банка повиши основната си лихва с шокиращите 185 базисни пункта

Унгарската национална банка повиши основната си лихва с шокиращите 185 базисни пункта - Tribune.bg
Снимка:

Националната банка на Унгария повиши основния си лихвен процент с шокиращите 185 базисни точки (с 1,85%) до ниво от 7,75%, засилвайки по този начин темпото на затягане на лихвите, след като унгарският форинт се срина до рекордно дъно тази седмица, а инфлацията продължи да расте, пише Ройтерс.

„Най-важната задача е да се отстранят въздействията на инфлацията и да се закрепят очакванията“, каза заместник-губернаторът Барнабас Вираг на пресконференция след решението.

Банката повиши прогнозата си за инфлация за 2022 г. до 11-12,6% от 7,5-9,8%, а също така повиши прогнозата си за 2023 г., въпреки че правителството въведе таван на цените на горивата, основните хранителни продукти и сметките за енергия на домакинствата.

В понеделник форинтът потъна до ново рекордно дъно от 404,5 спрямо еврото, като след днешното изненадващо агресивно повишение на лихвите успя да поскъпне към 398 форинта за едно евро.

Това е най-голямото увеличение на основния лихвен процент на Унгарската централна банка след извънредната промяна на лихвата с цели 300 базисни пункта в началото на световната финансова криза през октомври 2008 г., което вкара централната банка в най-стръмния цикъл на затягане на лихвите от близо три десетилетия, посочва Ройтерс.


Етикети Унгария, лихва
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати