Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Управителят на БНБ е единственият в Европа с най-висока оценка в класацията на Global Finance

Парите

Управителят на БНБ е единственият в Европа с най-висока оценка в класацията на Global Finance

Снимка:

В престижната класация, която изданието прави от 1994 г. насам, Радев влиза за трета поредна година

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка „A“ в годишната класация на престижното издание Global Finance. Гуверньорът на БНБ е единственият от Европа, който получава най-високата оценка.

В престижната класация, която изданието прави от 1994 г. насам, Радев влиза за трета поредна година. От изданието пишат:          

Радев и Националната банка на България не губят време в съкращаване на доверието и стабилността в банковия сектор на страната, прилагайки широк спектър от мерки на стойност около 5,1 милиарда долара, за да насърчат банките да отпускат заеми на потребители и бизнес, особено на малки и средни големи предприятия (МСП) и микропредприятия. Мерките включват временен мораториум върху плащанията по заеми и отмяна на мерки за увеличаване на антицикличния капиталов буфер на банките, който беше планиран за тази и следващата година. Централната банка също така установи суап линия на стойност 2 млрд. Евро (2,35 млрд. долара) с Европейската централна банка толкова колкото е необходимо, за да осигури достъп до ликвидност. Въпреки спада икономиката с 10% през второто тримесечие, според оценките на МВФ, анализаторите на ING казват, че България се е представила най-добре в сравнение с повечето други икономики на ЕС за същия период.”

Управителят на БНБ Димитър Радев Управителят на БНБ Димитър Радев

С оценка като неговата тази година са централните банкери, сред които тези на Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт. В класацията участват централни гувеньори от повече от 90 страни.  С едно стъпало по-ниско, с оценка A-, са отличени централните банкери на Чехия, Египет, Грузия, Русия и ръководителят на Федералния резерв на САЩ.

Оценките се поставят по скала от „A“ to „F“, като се взимат предвид резултатите и успехът в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. „A“ e най-високата оценка в скалата. Класацията е в октомврийския брой на Global Finance, както и в дигиталните издания и онлайн в GFMag.com.    

                                           


Коментари (2)

Добрата новина! Поздравления, г-н Д. Радев!
08.10.2020 18:52 / Отговор
Z Хубаво е да има българи като Вас, г-н Димитър Радев. Поздравления за професионализма!
09.10.2020 10:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още