Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. УС на ББР отказал информация за кредитните досиета, твърди министърът

Парите

УС на ББР отказал информация за кредитните досиета, твърди министърът

УС на ББР отказал информация за кредитните досиета, твърди министърът - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков: Искаме цялата ликвидност на ББР да я дадем в помощ на бизнеса

Управителният съвет /УС/ на Българската банка за развитие/ББР/ е отказал да предостави кредитните досиета на осемте компании с големи кредити от банката, изтъкна на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„За съжаление УС на ББР вчера направи отказ към Одитния комитет, назначен от мен, да предостави информация за кредитните досиета. И тук цитирам: „Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем“. За мен това е нарушение на закона за независимия одит“, уточни министър Петков. Той допълни, че е сезирал БНБ и очаква реакция до края на деня.

„Искаме цялата налична ликвидност в Българската банка за развитие да я дадем в помощ на малки и средни компании. До края на седмицата ще изготвим цялостен план, разговори са водени и с министъра на финансите“, подчерта икономическият министър. Той поясни още, че предложеният от него устав, с който да се ограничи размерът на кредитите от ББР до 5 млн. лв., също трябва да бъде подаден към БНБ от управителния съвет.

Петков обясни и защо е внесъл в БНБ искане за одобрение на нови членове в надзора на банката още на 11 май. Той не отрече, че встъпването му в длъжност е било на 12-и май, но предишния ден е бил подписан указ за встъпването му в длъжност, който влязъл в сила на следващия ден.  


Топ новини

виж още