Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Уверихме Русия, че завършваме „Балкански поток“ до 1 януари следващата година

Парите

Уверихме Русия, че завършваме „Балкански поток“ до 1 януари следващата година

Снимка:

Подготовката за изграждането на АЕЦ „Белене“ също продължава

Българските власти увериха Русия, че газопроводът "Балкански поток", продължението на руско-турския „Турски поток“, ще бъде завършен, както е договорено, до 1 януари следващата година, коментира пред Sputnik Юрий Пилипсон, директор на управление в руското външно министерство.

"Изграждането на втората тръба на „Турски поток“ на територията на България върви по план и според партньорите ще бъде завършена до 1 януари 2021 г. Премиерът Бойко Борисов държи напредъка на проекта под личен контрол, като редовно инспектира строителните обекти", посочи Пилипсон.

Българският газопровод от 474 километра ще пренася руски газ от Турция до Сърбия и Унгария. Доставките в Турция от Русия започнаха през януари.

Относно думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че България възнамерява да замени половината от внасяния руски природен газ с азербайджански и втечнен природен газ, руският дипломат е категоричен, че България не може да изостави руския внос на газ без правни и икономически последици, тъй като дългосрочният договор между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" е в сила до 2025 г.

Според Пилипсон подготовката за изграждането на АЕЦ „Белене“ също продължава, въпреки продължаващата пандемия на коронавирус. През юни руската “Росатом“, френската Framatome и американската "Дженерал Електрик" подписаха меморандум за сътрудничество при избора на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още