Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. В Европа: исторически рекорд в цената на електроенергията

Парите

В Европа: исторически рекорд в цената на електроенергията

В Европа: исторически рекорд в цената на електроенергията - Tribune.bg
Снимка:

Европа удари рекорд в цената на електроенергията за цялата си история. Средната месечна цена на електроенергията в Европа през август 2022 г. е най-високата в историята поради рязкото повишаване на цените на газа, сочи проучване на анализаторската компания „Rystad Energy“, цитирана от БГНЕС.

Цените на електроенергията в Европа се повишиха още повече през последната седмица и вече може да се твърди, че август е най-скъпият месец за електроенергия на всички големи европейски пазари“, заяви анализаторът на компанията Фабиан Ренинген.

По данни на „Rystad“ рекордът за юли е бил счупен в Италия, Франция, Германия и Великобритания, като италианският пазар е първият, на който средната месечна спот цена е надхвърлила 500 евро за мегаватчас. Освен това цената на едро на електроенергията с доставка за следващата година във Франция и Германия през миналата седмица е надхвърлила 1000 евро за МВтч.

Този скок в цените на електроенергията е свързан със силното увеличение на цените на газа през последните дни. Тази ситуация доведе до активни действия от страна на Европейската комисия. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК смята за необходимо да се направи така, че цените на газа да не оказват доминиращо влияние върху цената на електроенергията на пазара на ЕС.

Европейската комисия даде ясно да се разбере, че планира да се намеси на пазара на електроенергия, за да ограничи рязко покачващите се цени. Един от ключовите въпроси, които трябва да се решат, е разделянето на пазара на газ и електроенергия, като не е ясно как това може да стане най-ефективно в условията на либерализиран пазар на електроенергия, какъвто е европейският“, каза Ренинген.

Един от вариантите, казва анализаторът, е да се наложи таван на цените, но проблемът в този случай е как производителите на електроенергия ще бъдат компенсирани за своите разходи, когато таванът на цените е по-нисък от производствените разходи за въглища и газ. „Ако цените на газа или електроенергията бъдат ограничени, някои от важните пазарни механизми за балансиране на търсенето и предлагането ще бъдат нарушени“, каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети