Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: Близо 200 млн. лева от "Газпром" вече са по сметките на "Булгаргаз"

Парите

Валентин Николов: Близо 200 млн. лева от "Газпром" вече са по сметките на "Булгаргаз"

Снимка:

Пари на ръка ще се дават само на онези клиенти, които вече не са абонати на парно

Близо 200 млн. лева от "Газпром" вече са по сметките на "Булгаргаз", коментира за БНР Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика.

"Парите вече са по сметките на "Булгаргаз", но това са надвзетите пари на всеки един субект, търгувал с "Булгаргаз", това са пари на нейните клиенти", изтъкна Валентин Николов.

Депутатите ще заседават извънредно днес, за да приемат промените в Закона за енергетиката. Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които "Булгаргаз" ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, след като „Газпром“ обяви със задна дата от 5 август 2019г. намалението на цената на газа от 40%.

Промените предвиждат да бъдат върнати парите на домакинствата, които се отопляват на парно и газ, както и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец след приемането на новите текстове в закона за енергетиката Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на тази.

"Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов и добави, че така "Булгаргаз" ще знае на кого колко да връща.

Валентин Николов уточни, че първо ще се връща надвзетото на дружествата с регулирани цени - газоразпределителни дружества и топлофикациите - до 31-ви март 2020-а, а на второ място ще са тези фирми, които като клиенти са получили синьото гориво до 31-ви декември 2019-а година.

По думите на председателя на енергийната комисия в парламента "Булгаргаз" вече е предоставил на КЕВР разчетите си за минал период и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", посочи Николов.

Пари на ръка ще се дават само на онези клиенти, които вече не са абонати на Топлофикация, но са ползвали парно в по-ранен период.

Според председателя на парламентарната енергийна комисия след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена. Той уточни, че заради задълженията, които Топлофикация София има към "Булгаргаз", има два варианта - или "Булгаргаз" да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми:

"Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, защото от една страна няма да получи пари, а трябва да връща на клиентите си пари. Второ - защото Топлофикация е надвзела на своите клиенти заради топлата зима".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още