Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ Белене може да заработи през 2032 година

Парите

Валентин Николов: При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ Белене може да заработи през 2032 година

Снимка:

Строителството на централата може да започне до 2023 г.

"При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 година“, прогнозира председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов в Плевен. Пред медиите той направи уточнението, че това може да се случи, ако следващия парламент има проенергийно и проядрено ориентирано мнозинство.

"Обективно погледнато подпише ли се обвързващия договор рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много”, посочи председателят на енергийната комисия. Според Валентин Николов ако до края на годината участниците се запознаят с документацията, има 4 месеца за получаване на обвързващите оферти. Следва преговорен процес, за да се подпише обвързващия договор и инвеститорът да обяви какво ще промени от съществуващия проект.

„Това няма да повлияе върху общото лиценизиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият собственик трябва да уведоми ЕК по договора за Евроатом. Така в обозримо бъдеще до 2023 година може да започне строителството на АЕЦ "Белене", смята Валентин Николов.

По думите му близо 50 000 ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори.

„Още със стартиране на строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъдат заети над 1 000 инженери и между 3 500 и 5 000 работници”, допълни областният управител на Плевен Мирослав Петров. За него са важни и преките ползи за града от изграждането на АЕЦ "Белене" в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието.  Петров прогнозира, че АЕЦ "Белене" ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ "Белене" – ТУ-София, СУ “Свети Климент Охридски” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Според кмета на Белене Милен Дулев реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ ще гарантира по-добър стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи и положителна тенденция в демографските показатели за региона. Като доказателство той направи паралел с подобряването на демографските и икономическите показатели на Нововоронеж, Русия и Пакш, Унгария, където също са реализирани ядрени проекти.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още