Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: Увеличението на газа няма да спре с исканите 60% от „Булгаргаз”

Парите

Валентин Николов: Увеличението на газа няма да спре с исканите 60% от „Булгаргаз”

Валентин Николов: Увеличението на газа няма да спре с исканите 60% от Булгаргаз - Tribune.bg
Снимка:

Валентин Николов, който е бивш директор на Българския енергиен холдинг, както и на АЕЦ „Козлодуй”, каза пред Нова тв, че Русия изкуствено е завишила цената на газа още през миналата година.

„Те не напълниха хранилищата, започнаха да ограничават през зимния период количествата, които са за Европа, вдигнаха цената – изкуствено според мен”, каза Николов. Той прогнозира, че увеличението на цената на синьото гориво у нас няма да спре до исканите от „Булгаргаз” 60%.

Според Николов газ има, но тя няма откъде да влезе в страната ни. По думите му всички LNG терминали за регазификация са натоварени на 100%.

Той направи паралел между Кримската война и настоящата между Русия и Украйна. Тогава, казва той, страната ни е забогатяла много от износ на продоволствия, от железницата. „Същото се получава и 200 години по-късно. Но вместо да печелим като износител на електрическа енергия, като износител на зърно, дори на преработен петрол, ние направихме така, че да направим собствена криза”, каза бившият шеф на БЕХ. Той изрази съмнение, че е възможно да има план за фалирането и приватизацията на „Булгаргаз”.

Според Николов няма как да се откажем от „Газпром” от 1 януари 2023 г., защото това би означавало, че ние пак ще купуваме от него синьо гориво, но то ще минава през посредници. По думите му няма как политически да преговаряме с Русия, преди да има мирно решение. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати