Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: Ядрената енергетика към момента е без алтернатива

Парите

Валентин Николов: Ядрената енергетика към момента е без алтернатива

Валентин Николов: Ядрената енергетика към момента е без алтернатива - Tribune.bg
Снимка:

Ядрената енергетика към момента е без алтернатива, коментира пред БНР бившият шеф на БЕХ Валентин Николов по повод представената от служебното правителство Енергийна стратегия 2023-2053. Като председател на Националния комитет на Световния енергиен съвет той уточни, че стратегията е добре да се приеме, но има много неизвестни.

"България няма енергийна стратегия, приета от парламента. Когато една партия е на власт и подготвя такава стратегия, другите, може би от ревност, не я подкрепят. Надявам се сега, когато президентството стои зад тази стратегия, политическите сили да нямат чувството, че някой друг ще обере лаврите", изтъкна Николов. Според него представената днес стратегия дава рамка и ще се актуализира на всеки 5 години, затова заслужава да се приеме нещо подобно. 

"Макар че има много неща, които още не се знаят какви са. Числото, което стои зад всичките проекти, ми се струва недостатъчно", смята Николов. Той отбеляза още, че има какво да се мисли и критикува в тази стратегия, както и че трябва да се изяснят няколко неща. 

"Не виждам как АЕЦ "Белене" ще стане преди АЕЦ "Козлодуй", докато 7-и блок на Козлодуй е доста напреднал проект. Не съм сигурен, че правилно са отчетени съществуващите към момента реалности. 2023-2025 година изтичат договорите с американските централи. Ние ще ги изкупим ли? Ще ги затваряме ли след това", уточнява Валентин Николов. 

Енергийният експерт подчертава, че за страната е важно да има базова енергия. В тази връзка той напомня, че "природният газ е изключен в новите реалности като преходно гориво, а ядрената енергетика към момента е без алтернатива". 

 

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети