Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е нужен цял блок на АЕЦ „Козлодуй“

Парите

Валентин Николов: За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е нужен цял блок на АЕЦ „Козлодуй“

Снимка:

За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е нужен цял блок на АЕЦ „Козлодуй“, коментира пред Вulgаrіа ОN АІR Валентин Николов, член на Борда на БЕХ. Той припомни, че България не може да диктува пазара си на електроенергия, след като е свързана с ЕС. По думите му в Румъния, Холандия и Португалия, например, има офшорни вятърни централи, чиято работа намалява цената на електроенергията, когато има вятър.

„Сега, обаче, не е така и въздушните маси не са с такъв интензитет. това повиши цените на север и на запад. България е нетен износител за региона, а въглищните централи на съседите ни не работят с пълен капацитет.

Те намалиха персонала си“, посочи Николов. Той уточни, че до края на годината държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще излезе на печалба. Централата е натрупа много голяма загуба в първите месеци на тази година, но тя ще се компенсира.

Според Николов страната ни не може без въглищните си централи засега. Той защити позицията, че те трябва да работят възможно най-дълго.

„Някои централи вече имат планове за модернизация, които включват парогазови инвестиции“, уточни Николов. Той приповни, че възобновяемите източници на БЕХ са съсредоточени в НЕК, а там водните централи са най-големите, с които разполагаме.

„Най-големите инвестиции трябва да са в базови мощности – това са ядрените централи. Има спор дали в АЕЦ „Козлодуй“ или в Белене“, припомни Николов. Той смята, че най-добрият вариант за компенсация на високата цена на тока е чрез компонента й „задължение към обществото“.

„Тази компонента бе създадена 2005г. от нас, за да може да компенсира американските централи и дългосрочните договори за производство на електрическа енергия, където влизат и възобновяемите източници/ВЕИ/, за да постигнем 16% потребление на ток о ВЕИ. Цената няма нужда от компенсация вече, тя е много по-висока и „задължение към обществото“ ще бъде отрицателно“, подчерта експертът. Според него от ДДС и от акцизи в хазната се получават големи приходи, които могат да се използват за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока.  


Коментари (1)

Татулова Този не го ли изчегъртаха или се е продал, за да остане? Питам, щото в сайта на болшевик Джамджиева пишеше следното: Възможността за овладяване на борда от служебното правителство е чрез неговото раздуване и е станало с промяна в устава на БЕХ.....................Председател на борда ще е Катанова-Бучкова, която е адвокат от пловдивската кантора "Демерджиев, Петров и Баев", чийто съдружник и управител Иван Демерджиев сега е служебен министър на правосъдието.
30.11.2021 11:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема