Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ВАС остави без разглеждане жалбата срещу решението за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

Парите

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу решението за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу решението за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ - Tribune.bg
Снимка:

Върховният административен съд остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерски съвет за участие на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка, съобщиха от съда.

Административно дело № 7948 от 2020 г. беше образувано по жалба на две физически лица срещу решенията на правителството от 12 юни 2020 г. На заседанието на МС е одобрен: 1. представения от министъра на икономиката и министъра на финансите доклад за предприети от ББР АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на ПИБ АД; 2. взето е решение участието на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД да се извърши при пазарни условия и до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции; 3. МС възлага на министъра на икономиката да уведоми органите за управление и контрол на ББР АД за взетото решение.

Върховните съдии от тричленния състав приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на МС нямат характер на административен акт по смисъла на чл. 21 АПК, нито по смисъла на чл. 65 АПК или на нормативен акт по смисъла на чл. 75 АПК.

Решенията за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД са взети при упражняване на правата на принципала – Министерство на икономиката и енергетиката, в търговското дружество. Съгласно чл. 4, ал.6 от Устава на „Българската банка за развитие“ АД банката може да участва в дружества при спазване на изискванията на българското законодателство. В тази насока решението за участие на една банка в увеличаването на капитала на друга, като създаващо търговско правоотношение, е извън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии приемат също, че решенията на МС по т.1 и т.3 са с вътрешен характер без външно проявление към правата и интересите на жалбоподателите. Решението по т.2 пък се явява етап от процедура по участие на едно дружество в процедура по изкупуване на акции за увеличаване на капитала на друго.


Коментари (5)

Делчо Попов Лоша новина за Иво Прокопиев и "зелените" в България! Толкова разчитаха на тази жалба, пък ВАС да вземе да им каже, че тази жалба е абсолютно неоснователна! Да бяха потърсили своя другар Христо Иванов, да понатисне някой и друг съдия за различно мнение поне...
14.09.2020 15:23 / Отговор
Петър Противниците на еврозоната не успяха, това е добра новина!
14.09.2020 20:39 / Отговор
Деси Е то такива кухи политически жалби падат много лесно в съда
15.09.2020 22:03 / Отговор
Нановски Решението на ВАС опровергава спекулациите на марионетките на олигарха Иво Прокопиев.
20.09.2020 20:44 / Отговор
Иванина Всичко това с жалбата беше нагласено, за да се вдига просто шум по медиите.
20.09.2020 21:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети