Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев, АИКБ: Чака ни гръцки сценарий

Парите

Васил Велев, АИКБ: Чака ни гръцки сценарий

Васил Велев, АИКБ: Чака ни гръцки сценарий - Tribune.bg
Снимка:

„Чака ни гръцки сценарий и обедняване, ако държавата скоро не проведе непопулярните реформи“, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев пред Safenews. От името на бизнеса той предупреди, че индустрията е със спад, експортът и продажбите – също.

„Имаме ръст на безработицата. Имаме неизпълнение на бюджета. Налице е исторически минимум на инвестициите“, констатира председателят на АИКБ. В тази връзка Велев изтъкна, че очакванията на бизнеса са за правителство на по-широка основа.

„Трябва да се управлява в диалог и съгласие с обществото. Това, което бяха тръгнали да правят в некоалицията – едно на теб, едно на мен, по 50% подялба на постове между представителство на 19% от гражданите, толкова имаха двете коалиции от сглобката, това не трябва да се повтаря. Отпред застана егоизмът на партиите. Щадящата оценка на бизнеса за управлението беше, че то силно ги затруднява. Може би е по-добре ПП-ДБ да са в опозиция. Походът им за нулева толерантност към корупцията завърши с нов връх в усещането за корупция, измерен от ЦИД. Подобни изследвания направи сред бизнеса БСК със същия резултат. От АИКБ отчитаме посивяване на икономиката. Включиха ни в черния списък за пране на пари“, отбеляза Велев.

Запитан докъде може да издържи бизнесът, той уточни, че в страната има свръхрегулиране, в т.ч. и Зелената сделка и не се отчита спад на многобройните административни тежести за бизнеса.

„На практика имаме позлатяване, надграждане на европейските регулации, които и без това са задушаващи бизнеса. При нас те се умножават. Например, според европейската директива има задължителен праг за финансов одит. Този праг у нас беше 4 пъти по-рестриктивен, а сега е пет пъти повече. В Европа направиха облекчение заради инфлацията, при нас се увеличи. Това е много ясен сигнал, че имаме ненужни регулации, задушаващи бизнеса. В същото време нямаме човешки ресурси нито като количество, нито като качество – образование и квалификация. Само за последните 4-5 г. завършилите професионално образование в професионални училища са намалели с 1/3. Изобщо завършващите средно образование са намалели с 20% за същия период. В същото време тези, които са в 9-ти клас, са функционално неграмотни. Това показват тестовете на Пиза“, категоричен е Велев. Той настоя да използваме "своя глас" в Европа, защото настоящето управление на ЕК е погрешно.

„То доведе Европа до положение на икономическо джудже. Имаме спад с близо 5%-тни пункта на дела на европейската икономика в световната икономика. За периода на управление на предишната ЕК. Искаме това да продължи ли?! Зелената сделка трябва да се предоговори задължително. България е четвъртата най-засегната страна в ЕС от нея“, изтъкна председателят на АИКБ.

По думите му предприемачите у нас очакват да се случат членствата на България в Шенген, Еврозоната и ОИСР, и това да стане с приоритет. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати