Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев: Икономическият растеж ще се забавя, подклажда се инфлацията

Парите

Васил Велев: Икономическият растеж ще се забавя, подклажда се инфлацията

Васил Велев: Икономическият растеж ще се забавя, подклажда се инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 млрд. лв., но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява, коментира пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/.

„За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 млрд. лв., да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата“, уточни Велев. Той напомни, че планираният икономически растеж за 2024г. е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023-а и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората“, категоричен е председателят на АИКБ. Затова работодателската организация не е подкрепила средносрочна прогноза на бюджета. „Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки“, посочи Велев. Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока той  напомни, че от АИКБ „бият камбаната от август“.

„През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец“, подчерта Велев за закъснелите компенсации създават напрежение.

„Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но цените не може да вдигне общината или болницата, защото е по клинични пътеки. При тях ситуацията е по-тежка“, обяснява Велев. За него ситуацията с цените на природния газ е по-сложна.

„При газа цената е международна, а договорите – дългосрочни и не се променят бързо и лесно“, допълни Васил Велев. Той смята, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ.

Във връзка с разразилата се война около „Булгаргаз“ Васил Велев отбеляза, че когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, се обявява конкурс, а при смяната на Бордовете на държавните предприятия нищо такова не се наблюдава.

„Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна“, посочи още Велев по повод коментарите на финансовия министър Асен Василев. 

Според Велев зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които „не са от първа необходимост“, защото „пази хората и насърчава ваксинирането“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати