Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев: Мерките на служебния кабинет всъщност повишиха цената на тока

Парите

Васил Велев: Мерките на служебния кабинет всъщност повишиха цената на тока

Снимка:

Мерките на служебния кабинет всъщност повишиха цената на тока, каза Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той обясни, че идеята „АЕЦ Козлодуй“ да извади на борсата по-малки пакети ток, които да бъдат продадени на повече фирми и така да се ограничи спекулата на пазара се е оказала с обратен знак. 

„Около 30 търговци и 7 предприятие купиха количества, като предприятията купиха около 1/ 5 от потреблението си, а останалото го купуват за ден напред, но вече на много по-високи цени. А повече от половината общо количество беше изнесено в чужбина и няколко души спечелиха няколко десетки милиона за един ден за сметка на „АЕЦ Козлодуй. Вместо тези пари да влязат в централата и оттам да компенсират потребителите в страната, служебния кабинет реши да го прави компенсации от по 50 лева на мегаватчас, но друг път -декември и януари -  тогава ще е безкрайно късно“, каза Велев.

Вместо мерките да помогнат, цената продължи да ескалира, допълни председателят на АИКБ.

„Тези суми са иззети от всички потребители, не само от бизнеса – това са болници, училища, детски градини, администрации. Всички, които не са физически лица плащат двойни цени за електроенергия спрямо миналата година“, обясни Велев.

Той попита как са били компенсирани пенсионерите, без да има актуализиран бюджет. Механизъм трябва да се намери като Велев обясни, че излизат на протест на 19 октомври срещу екстремните цени на тока.   


Топ новини

виж още

Актуална тема