Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев: Танкерите с втечнен газ са мираж

Парите

Васил Велев: Танкерите с втечнен газ са мираж

Васил Велев: Танкерите с втечнен газ са мираж - Tribune.bg
Снимка:

Тези танкери са мираж, коментира пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев по повод анонсирания в последните дни на стария кабинет договор за 7 танкери с втечнен газ. Според Велев със синдикатите са "силно обединени в сектор енергетика" и нямат различия.

"Ще поискаме да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката и българските интереси да се отстояват навсякъде, където България участва – в ЕС, в НАТО", подчерта Велев относно задачите пред служебния кабинет. Той посочи 5 конкретни задачи, които бизнесът ще постави. Сред тях са програмата за компенсации за високите цени на електроенергията за небитовите потребители, чието изпълнение според него не е гарантирано, както и сигурността и цената на доставките на природен газ, защото по думите му осигуреността с газ към момента е 28% от потребностите.

"Ще поискаме да си изпълняват клетвата, да спазват клетвата – във всички свои действия да се ръководят от интересите на народа. Да правят това, което е най-добре за България, за българския народ, а не това, което е най-добре за новия голям брат, още по-малко това, което е най-зле за предишния голям брат", уточни председателят на АИКБ. Той предупреди, че при запазване на подаването на газ, но при високи цени, дейността на предприятията ще се ограничи.

"До съкращения се прибягва в краен случай. Най-напред ще има отпуски, намаляване на възнагражденията. Съкращението е малко преди фалита. Ние не искаме да се стига дотам и има начини това да бъде избегнато", напомни Велев.

Според него друга задача е Планът за възстановяване и оперативните програми, защото в последните 2 години страната отбелязва срив на инвестициите.

По думите му четвъртата и петата задача пред служебния кабинет касаят най-пострадалите поради недобро управление браншове – инфраструктурното строителство и транспортния бранш.

"С подготовката на проектобюджета за следващата година би могло да се направят и някои актуализации на текущия бюджет", смята председателят на АИКБ.

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати