Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев: Влизане в еврозоната при тези дефицити и инфлация става мисия невъзможна

Парите

Васил Велев: Влизане в еврозоната при тези дефицити и инфлация става мисия невъзможна

Васил Велев: Влизане в еврозоната при тези дефицити и инфлация става мисия невъзможна - Tribune.bg
Снимка:

„Индустрията отрече добро първо полугодие, това стана благодарение на закъснелите компенсации за тока, второто започна с още по-високи цени на газа, които изправят компаниите пред сериозни изпитания”, каза Васил Велев, АИКБ. По думите му разликата между тока и газа е, че при „природния газ тя отива в чужбина. Като свръхпечалби не се трупа в български компании, за да може да се преразпредели и да се компенсират потребителите”, поясни той.  

За Васил Велев има две възможности за намаляване цената на синьото гориво -  пускане на интерконектора с Азербайджан и подновяване на доставките от „Газпром”.

Според изчисленията може да се пестят близо 250 милиона евро на месец при цената в момента на международните пазари.  

„Затова инфлацията е 17.3 %, но по цени на дребно, но за производител е над 42 на сто”, поясни той. Има спрели компании в сферата на металургията и химията.

По думите на Васил Велев от водените политики се отдалечихме от влизане в еврозоната при тези дефицити и инфлация, това става мисия невъзможна.

„Питахме, когато се актуализираше бюджета как изглежда това в средносрочен план и отговорът беше – „Министерското на финансите не е длъжно да дава средносрочна прогноза”. Ето сега нещата лъснаха -11 милиарда дефицит за следващата година като процент от БВП е около и над 6 %”, каза Велев.

Той продължи с неизпълнените обещания в Плана за възстановяване и намаляване на административните прегради. Подчертъа, че ще сме единствен та страна, която ще плаща такса за битови отпадъци на предприятията непропорционално, а на база активите.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети