Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев: Всяка година губим около 50 000 души от пазара на труда

Парите

Васил Велев: Всяка година губим около 50 000 души от пазара на труда

Васил Велев: Всяка година губим около 50 000 души от пазара на труда - Tribune.bg
Снимка:

Всяка година губим от порядъка на 50 000 души от пазара на труда. В пенсия всяка година излизат 110-120 000, а влизат 60-70 000 души, коментира пред Euronews Bulgaria Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал/АИКБ/. По думите му причината е в демографската картина, която няма да отпаде скоро.

"Във всеки един сектор имаме проблем с недостига на хора. Във високотехнологичните индустрии този проблем е много по-сериозен. Липсата на хора означава изчезването на тези индустрии", изтъкна Доброслав Иванов, председател на БАСКОМ. Той потвърди, че няма някаква огромна опашка от чакащи да дойдат да работят в България. 

"Имаме имиджов проблем, който не е реален – България вече е добро място за правене на кариера. Войната в Украйна доведе до по-голямо движение на хора, това движение се изразява в 1000 души, които са взели сини карти през миналата година, посочи Иванов.

Председателят на АИКБ Васил Велев потвърди, че годишно у нас като сезонна заетост влизат няколко хиляди души от Украйна, Киргизстан, Турция.

"За 2012 г. сините карти са под 500, а в годините надолу намаляват с по 100. За една година са се удвоили, но това е в пъти по-малко в сравнение с потребностите. Най-зле стоят нещата с единните разрешителни за пребиваване и работа – за постоянната заетост. Там действат и абсолютно излишни ограничения, като не повече от 20% в едно предприятие да бъдат чужденци. Такова ограничение в другите европейски страни няма. Изобщо ние си слагаме повече ограничения, отколкото се изискват от европейското право", предупреди Велев. Според него дори и при най-голямо желание документните процедури в страната са много бавни и отнемат по минимум два месеца.

"Решението на това е цифровизация на целия процес, по което вече се работи. В Германия такава карта се издава за 2-3 седмици, а в България се чака по 2-3 месеца", подчерта Велев.

 

 

 


 Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети