Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев обяви, че без актуализация на бюджета няма да има заплати на полицаи и надзиратели, както и пари за 60/ 40

Парите

Василев обяви, че без актуализация на бюджета няма да има заплати на полицаи и надзиратели, както и пари за 60/ 40

Василев обяви, че без актуализация на бюджета няма да има заплати на полицаи и надзиратели, както и пари за 60/ 40 - Tribune.bg
Снимка:

Служебният финансов министър се обяви „ЗА“ актуализация на бюджетът, защото всички възможности за преструктуриране на разходите вече са изчерпани. По думите на Асен Василев ще има пази за нови избори, но няма да има за мярката 60/ 40. За да има пари за здраве, според него пък трябва да се активира буферът в бюджета. Това пък от своя страна значи, че например в МВР и министерство на правосъдието служителите ще бъдат без заплати.

„Нашето правителство не е активирало „буфера“, а всички допълнителни плащания по COVID кризата са правени чрез преструктуриране на Централен бюджет или чрез намаляване на средствата в министерствата, които са свързани с нещатни бройки и няма да увредят бюджета им. До момента извън заложените са дадени допълнително 1 млрд. и 94 млн. лв.", каза още финансовият министър.

През октомври може да спре и плащането на 50-те лева за пенсионерите, а през ноември вече със сигурност ще трябва в спешен порядък да се прави актуализация на бюджета, предупреди Василев.

Той посочи, че приходната част на бюджета върви много добре – с излишък от 118,2 млн. за полугодието, който по първите данни за изминалия месец ще нарасне до над 700 млн. Очакванията на Василев са за около 2 млрд. лева допълнителни приходи до края на годината – и то при два месеца тежка COVID криза.

„Защо при такава добра приходна част, която ни позволи да не теглим заем, се налага актуализация на бюджета – в Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Дори и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги използваме – било за пенсии, било за подкрепа на бизнеса, било за здравеопазване“, обясни министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети