Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев: Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка към еврозоната

Парите

Василев: Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка към еврозоната

Василев: Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка към еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Ние сме от малкото в Европа, които имат бюджетен излишък до май

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV по повод думите на Емил Караниколов, който заяви вчера, че пътят на България към „чакалнята“ на еврозоната е свободен, след като последният проблем е решен – капиталовата ликвидност на една от банките у нас.

„Ако не беше свързано с влизане в чакалнята на еврозоната, и държавата влиза в частен бизнес, щях да кажа, че не е добра идея, в конкретния случай става дума за стабилизиране на една от банките с повече капитал, което е очакване от страна на партньорите в еврозоната. Това е добра новина от гледна точка на еврозоната“, обясни Василев.

Доста е стабилна банковата ни система, сега ще стане още по-стабилна, обясни той.

"Дори и да е малко под въпрос България за инфлацията, по всички други критерии има медали, например по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните повече от 10 години", коментира още Василев. По думите му у нас инфлацията е много малка и това въобще не е проблем за еврозоната, а в чакалнята, където това не е критерии. Справяме се много добре, каза той. И посочи, че сме от малкото добри в Европа, които дори имат бюджетен излишък до май. 

„Никакви цифри не могат да ни спрат. Само политически въпроси от двете страни. Първо- ние трябва да сме сигурни, че искаме. От друга страна трябва да ни пуснат политически“, коментира Василев.

Според него 2009 г. сигурно сме били толкова близо, колкото сега до еврозоната.


Коментари (3)

АСЕН ИЛИЕВ КЕ НЕФА Е ФАЛИРАЛ :) ЗАТОВА ПОЛИТИЧЕСКАТА ШАЙКА СЕГА СЕ ЧУДИ, КАК ДА БАЛАМОСА ГОВЕДАТА, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД. ДА НЕ ГИ НАБИЯТ НА КОЛОВЕ ОТ СОФИЯ ДО ВАРНА, КАКТО СЪМ, ИМ, ОБЕЩАЛ :)
12.06.2020 08:43 / Отговор
Аут! Жалък неграмотен асоциален тип!
12.06.2020 11:14
Емо КЕНЕФА НА ЖАЛКАТА В КАВИЧКИ ""ОПОЗИЦИОННА"" ПОЛИТИЧЕСКИ КЛАН ИСКА ДА СЕ ДОКОПА САМО ДО СЛУЖЕБНИЯ СИ ПОЛИТИЧЕСКИ КЛАН ЗА ДА ОБЕРЕ СЪБРАНИТЕ ПАРИ ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ ДО СЕГА!СЪГЛАСНИ СА ДА ИМ ГО НАБИЯТ С КОЛОВЕ ОТ МОСКВА ДО СОФИЯ САМО, И САМО ДА СЕ ДОКОПАТ ДО СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ЗА ДА ОГРАБЯТ СЪБРАНОТО ДО СЕГА КАКТО ИМ Е НАРЕДЕНО ОТ ТАМ!
12.06.2020 12:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати