Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Във Враца удивени как са се оказали втори след София по заплати

Парите

Във Враца удивени как са се оказали втори след София по заплати

Във Враца удивени как са се оказали втори след София по заплати - Tribune.bg
Снимка:

За тяхно удивление – врачани изпреварили варненци по цена на труда

Враца се нареди на второ място по заплащане на труда, сочат данните на НСИ. В столицата средната брутна работна заплата през последното тримесечие на миналата година е над 2500 лв., във Враца е над 1800 лв. Варна се нареди на трето място с малко над 1700 лв. на месец, предаде Нова ТВ.

Местните споделят, че са изненадани от статистиката. Повечето хора в областта недоумяват кое точно ги е наредило на второ място в страната.

„Ако се разровим малко под повърхността на цифрите, ще забележим някои тъжни перспективи за развитие на региона. 56 000 души са заети в трудова дейност. В АЕЦ „Козлодуй“ и съпътстващите фирми са 6000“, обясни Петьо Ангелов, банков финансист и експерт.

Владимир Петров  работи точно в една от съпътстващите фирми на площадката на централата.

„Наистина в централата има доста работници. Взимат добри пари. Покрай АЕЦ-а има фирми и също дават високи заплати на някои, но повечето от хората взимат минимално възнаграждение”, коментира работникът.

Той самият за труд втора категория получава 1600 лв. месечно и ходи и на втора работа, за да компенсира поскъпването на всичко по магазините и да може да гледа семейството си.

„Очаквам тази изкривена статистика да продължи и след 5 години дори може да станем първи по заплата. Причината е, че друга статистика показва че ние намаляваме с по 4-5 хиляди души. Тоест, това означава, че при подобно намаляване имаме 2-3 хиляди души работещи”, поясни Петьо Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети