Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ведомството на Асен Василев иска връщане на ДДС ставката от 20% за ресторантьорите

Парите

Ведомството на Асен Василев иска връщане на ДДС ставката от 20% за ресторантьорите

Ведомството на Асен Василев иска връщане на ДДС ставката от 20% за ресторантьорите - Tribune.bg
Снимка:

Връщане на ставката от 20% за ресторантьорите се предлага в готовия пакет данъчни закони на МФ, съобщи Асен Василев. По думите му решението не е взето окончателно.

Обсъжда се още връщане на патентния данък за най-малките търговци. Иначе нямало никакви дрматични промени в налозите за хората и бизнеса.

Възстановяването на ставката на предковидните ѝ нива е обсъдено с ресторантьорския бранш, обяви още министър Асен Василев.

Министърът каза, че са имали разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, откъдето са казали, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, както и за повишаване на осигурителните прагове на работещите в бранша над минималната работна заплата.

„Можем да обсъдим тези мерки и да видим реално какъв ще бъде фискалният ефект, ефектът от изсветляването и ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9 процента ставка, но ако влезе наистина много сериозен комплект от мерки за изсветляването“, каза Василев. Той добави, че има един месец за обсъждане на данъчните закони, през който период разговорите ще продължат и ще се види реално до какво решение ще се стигне, като обаче трябва да подсигури, че хазната няма да загуби.

Все още е рано да се представят окончателните параметри на Бюджет 2024, но целта е дефицитът да остане в рамките на разрешените по Маастрихт 3% от брутния вътрешен продукт.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати