Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Велев: Предлагаме 217 лв. компенсация за МВтч за небитовите потребители за декември

Парите

Велев: Предлагаме 217 лв. компенсация за МВтч за небитовите потребители за декември

Велев: Предлагаме 217 лв. компенсация за МВтч за небитовите потребители за декември - Tribune.bg
Снимка:

Бизнесът предлага 217 лв. компенсация за мегаватчас/МВтч/ за небитовите потребители за декември, съобщи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/. Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации.

Според Велев подобна компенсаторна мярка трябва да продължи, „докато има такъв пазар, който е счупен, който не работи и има свръхекстремно високи цени“.

За председателя на АИКБ овладяването на енергийната криза е най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

„408 лв. за МВтч е средната цена за ноември. За декември прогнозираме тя да стигне до 450“, изтъкна Велев. По думите му в съседна Сърбия цената за небитовите потребители е 130лв. на МВтч, в Румъния – 180 лв. на МВтч, а в Турция – още по-ниска.

„Това е голям риск за икономиката и за обществения сектор. Борсовите цени са приблизително еднакви, но във всички страни има индивидуални решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните потребители”, подчерта Велев. Той напомни, че цените за бита и сега са субсидирани.

„Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще доведе или до фалити на дружествата, които снабдяват с електроенергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и фалити в индустрията”, коментира председателят на АИКБ. Той е категоричен, че когато се субсидират едни цени, тази субсидия някой я плаща.

„Става така, че който потребява повече, той получава по-голяма субсидия. По-заможните граждани, които потребяват повече, получават по-голяма субсидия, която я плащат всъщност по-бедните. Това задържане на цените не е социална политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, включително и за тези, които могат да си плащат реалните сметки и тези, които не могат”, уточни Велев. според него растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, но този процес може да се овладее чрез своевременно компенсиране на тези високи цени.

„Парите са тук, в България. Ние имаме само 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност”, припомни Велев. Той отбелязва, че обхватът на антикризисните мерки у нас е над два пъти по-малък от средния за ЕС.

„Те и сега не са в оптимален дизайн. Това, което у нас отсъства като мярка, е подкрепа на фиксираните разходи на предприятията в пострадали сектори”, смята Велев.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема