Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Велкова крие катастрофален доклад за фиска, говори се за свръх дефицит и заем от МВФ

Парите

Велкова крие катастрофален доклад за фиска, говори се за свръх дефицит и заем от МВФ

Велкова крие катастрофален доклад за фиска, говори се за свръх дефицит и заем от МВФ - Tribune.bg
Снимка:

Служебният министър на финансите Росица Велкова с катастрофален доклад за фиска. В документа за състоянието на държавния бюджет се говори за свръх дефицит и дори до прибягване на тегленето на заем от Международния валутен фонд. Документът е готов от седмици, но все още не е оповестен публично.

„При запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, се посочва в документа.

В него се предупреждава и за доста сериозни рискове и тежка финансова устойчивост, ако не бъдат приети консолидиращи мерки, като може да стигне и до теглене на заем от Международния валутен фонд.

„Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема“, посочва в доклада си Велкова.

Увеличаване на рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания.

Тя алармира, че се променя структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения. Липсват гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми.

„При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото“, посочва още служебният финансов министър и допълва, че има вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната ни.

В документа на МФ се посочва, че тежката ситуация е в резултат на законодателни промени приети в последните две години. Росица Велкова отчита още, че някои от мерките се влезли в сила в края на 2022 г, и макар да не са се отразили на дефицитът то „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети