Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Високите цени на горивата носят зимен ценови шок

Парите

Високите цени на горивата носят зимен ценови шок

Високите цени на горивата носят зимен ценови шок - Tribune.bg

Надеждите, че вдигането на лихвите ще охлади потреблението и това ще укроти инфлацията, може да бъдат попарени от скъп дизел. Всъщност има голяма вероятност високата цена на горивата да докара зимен ценови шок, пише „24 часа”.

В момента средната цена у нас е 3,33 лева за литър и само от началото на октомври се е качила с 10 ст. И това е една от най-ниските цени в Европа - само в Полша и Малта цените са по-ниски. В голяма част от западноевропейските държави по бензиностанциите дизелът се продава за над 4 лева. Рекордьори са скандинавските страни - там литър струва между 4,32 и 4,83 лв.

И поскъпването ще продължи, защото с наближаването на зимния сезон търсенето се увеличава. Големи търговци не изключват и у нас да се стигне до цена от 4 лева за литър. Икономически модели показват, че всяко вдигане на горивата с 10% води до повишение на инфлацията с 1%. Ако прогнозата за поскъпване на дизела до 4 лева се окаже вярна, това ще означава, че само от това към цените ще бъдат добавени още 3% при вече натрупана инфлация от близо 19 на сто.

Почти всяка рафинерия при преработката на петрол произвежда 50-55% бензин, 35% дизел и останалото е пропан-бутан, мазут и други продукти. Което означава, че няма как да се увеличи производството на дизел за сметка на останалите видове гориво.

А поскъпването му качва цените на всичко - от разходите за отопление на дома до продуктите, които се купуват ежедневно. Дизелът е основно гориво за транспорта на стоки - ползва се от камиони, влакове и кораби, че дори и от самолети, защото т.нар. джет гориво е производно на газьола. Повечето от икономистите определят дизела като двигател на световната икономика, но войната в Украйна силно разклати равномерната работа на този двигател заради нарушените доставки.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети