Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зъболекари настояват за още поне 20 млн. лв. в бюджета за дентална помощ

Парите

Зъболекари настояват за още поне 20 млн. лв. в бюджета за дентална помощ

Зъболекари настояват за още поне 20 млн. лв. в бюджета за дентална помощ - Tribune.bg
Снимка:

Те са недоволни и от високите сметки за ток

Бюджетът за дентална помощ се води увеличен, но това е само привидно. Това обясни Николай Шарков от зъболекарския съюз, по повод отказа на НЗОК да осигури безплатни протези за пациенти. От съюза настояват за още поне 20 млн. лв. в бюджета. 

„Бюджетът за дентална помощ за 2022 година е определен на 239 милиона лева. Те казват, че бюджетът за дентална помощ е увеличен, но излиза, че не е така, защото през 2021 година потреблението на дентални услуги е 229 милиона, а не 215 милиона. Когато стъпите на основата на 229 милиона, ще видите, че бюджетът за дентална помощ е увеличен с 4,5%, а не с 30%, както твърдят. Хората, които управляват тази държава, смятат, че денталната помощ е придатък от задължителното здравно осигуряване, а денталната помощ спестява много общи заболявания. Ние спестяваме на колегите лекари голяма част от тяхната дейност“, обясни той.

От съюза на зъболекарите посочиха, че дори да се предвидят средства за заплащане на зъбните протези, заплащането не може да бъде извършено от НЗОК. Те поискаха незабавна реакция от страна на държавата.

„ На нас ни плащат за извършена дейност и това доплащане е едно и също, защото ние разбираме и знаем, че не трябва да увеличаваме дела на пациента в цените, които заплаща НЗОК“, заяви Шарков.

Високите сметки за електричество оказват негативно влияние върху работата на зъболекарите.

„Какво да кажем ние, които произвеждаме всичко с енергоносители. Цялата наша техника работи с ток. Ние не ползваме, като битови потребители. Как трябва да покрием разходите си?“, оплакаха се от зъболекарския съюз.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати