Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заплати на светло през 2026 г.: Европейска директива предлага тайната на възнагражденията да падне

Парите

Заплати на светло през 2026 г.: Европейска директива предлага тайната на възнагражденията да падне

Заплати на светло през 2026 г.: Европейска директива предлага тайната на възнагражденията да падне - Tribune.bg
Снимка:

Европейска директива предлага тайната на заплатата да отпадне. Законодателството трябва да се приложи у нас през 2026 година.

Според вицепрезидентат на КНСБ Тодор Капитанов в България се оказва, че не е много законно служителят да пази в тайна какво получава като заплащане.

„В много фирми мениджърите задължават хората да пазят заплащането си в тайна. Така се получава разлика, тъй като в някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане. Това е смисълът на директивата, тя не говори само за уеднаквяване на разликите между мъжете и жените, а и за уеднаквяване на работата в една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии и по тях да се достигне до формиране на работната заплата”,каза Капитанов пред Nova news.

Компаниите ще са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители.

„Директивата трябва да казва каква е натовареността на работата и защо се получава заплатата. Трябва да са обявени критерии. Хората, които търсят работа трябва да знаят какво да очакват като заплащане, а и така ще се избегне въпросът за какви пари сте работили по-рано.

Според доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, заплатите не може да се сравняват.

„Двама служители на една и съща длъжност на могат да се сравнят. Примерно двама шофьори са с 10-годишен стаж, но единият кара линейка, а другият увеселително влакче. Има различен стрес, отговорност. Директивата не е транспонирана от никой, все още не са ясни конкретни подробности”, добави той.

Не е ясно дали ще има категории длъжност или ще бъде поименно.

„Това, което предвижда директивата, е сериозен натиск - финансов и административен, върху бизнеса. Това ще ускори сериозно инфлацията, тъй като от бизнеса се изисква да поддържа постоянни регистри за всички елементи на заплащането на всеки служител”, каза още Ножаров.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати