Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Започнаха фалити на малките бензиностанции заради скъпите горива

Парите

Започнаха фалити на малките бензиностанции заради скъпите горива

Започнаха фалити на малките бензиностанции заради скъпите горива - Tribune.bg
Снимка:

Започват фалити на малките бензиностанции, заради скъпите горива, съобщи БНР. Собственици на бензиностанции коментират, че рафинерията в Бургас е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната.

„Към момента проблем с доставките на горива няма. Ако продължаващото им поскъпване може да се нарече криза, то тогава има наистина криза“, коментира Росинка Бъчварова, собственик на бензиностанция.

По думите й в момента малките бензиностанции са на ръба на оцеляването.

„Това се дължи на високите цени и на много ниския марж. Маржът е разликата между покупната цена, включеният транспорт и продажната цена. Към момента маржът за дизеловото гориво на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си сега колко литра трябва да продам, за да мога да платя заплати, наеми, надници, ток, вода и за други разходи, които вървят всеки месец. Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки“, уточнява Бъчварова. Тя отбелязва, че големите вериги също работят на минимален марж и също имат минимална печалба.

„Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро. Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат алтернатива, ако се случи така, че продължи поскъпването, то те ще разчитат на внос на горива отвън. Но има пречки в нормативната база. Самите бензиностанции не могат да внасят горива. Държавата не мисля, че предстои да направи някакви облекчения“, смята Бъчварова.

Според нея причината за това поведение на министерството на финансите е, че акцизът и ДДС са основен вносител на средства  в бюджета.

„Високите цени на горивата могат да спрат да се повишават само ако войната в Украйна приключи. По-лош сценарий е единствено петролно ембарго над Русия“, посочи Росинка Бъчварова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати