Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради коронавируса шведската икономика се срина с 8,6%

Парите

Заради коронавируса шведската икономика се срина с 8,6%

Снимка:

БВП на еврозоната се понижи с 12,1% през второто тримесечие на годината

Икономиката на Швеция се е свила с 8,6% през второто тримесечие, съобщи Националната служба за статистически данни. Според оценката ѝ спадът в Швеция представлява най-големия от поне 40 години.

"Спадът на Брутния вътрешен продукт /БВП/ е най-големият за едно тримесечие за периода от 1980 г. насам", уточни службата.

Спадът на БВП спрямо второто тримесечие на 2019 г. достигна 8,2% и макар да е значителен, анализаторите до голяма степен го очакваха.

"Това, както се очакваше, е драматичен спад. Но в сравнение с други страни той е значително по-добър, например, ако го сравните с Южна Европа", твърди главният анализатор на банка „Nordea Torbjorn Isaksson“ пред информационна агенция TT.

В същото време БВП на еврозоната се понижи с 12,1% през второто тримесечие, с още по-стръмни спадове в Испания, Италия и Франция, където блокирането засегна особено силно туристическите сектори.

За разлика от повечето страни в Европа, Швеция никога не е налагала така нареченото блокиране по време на пандемията от коронавирус, до голяма степен поддържайки бизнеса. Но тъй като икономиката на страната зависи от износа, последствията от глобалния спад все пак бяха бързи.

Шведските официални лица настояват, че стратегията им винаги е била насочена към общественото здраве и никога конкретно към спасяването на икономиката.

Когато Швеция отчете своите данни за БВП за първото тримесечие на годината, въздействието на пандемията COVID-19 все още не беше очевидно и страната отчете ръст от 0,1%.

Това означава, че Швеция все още не е в рецесия, което технически е дефинирано като свиване на БВП в две последователни тримесечия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема