Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради ограничения в пашата: Най-голямата биологична ферма за телешко ще унищожи 1000 животни

Парите

Заради ограничения в пашата: Най-голямата биологична ферма за телешко ще унищожи 1000 животни

Заради ограничения в пашата: Най-голямата биологична ферма за телешко ще унищожи 1000 животни - Tribune.bg
Снимка:

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична ферма за телешко месо, както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават, че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила".

Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и всички заинтересовани институции, с което настояват да им се разреши паша на животните в парк "Рила", за да не се стигне до затваряне на фермата.

"Уведомяваме Ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк "Рила" и невъзможността да изведем стадото си от 2 000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни", се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василиеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

"Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани", се казва в писмото на фермерите.

То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5 000 подписа .

Фермерите декларират готовност да дарят субсидията, която биха получили за обществено полезни цели.

Преди дни в интервю за БНР те посочиха, че става въпрос за субсидия около 300 000 лева. Отказът от субсидия е продиктуван от спекулациите, че отглеждат животните само заради нея. 

"Единственото, което искаме е да изхраним животните, като ги изведем на паша", пишат стопаните.

Междувременно стана ясно, че Благовеста Василиева е финалист в конкурса на Европейската Комисия за наградата най-добър европейски биофермер. Горчивата ирония е, че не се знае дали фермата им ще оцелее до връчването на наградата през септември.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати