Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради цените на тока предприятия са на ръба на фалита

Парите

Заради цените на тока предприятия са на ръба на фалита

Снимка:

Цените на електрическата енергия на свободния пазар отново бележат рекордни пикове у нас. Бизнесът и предприятията твърдят, че от 5 месеца са на загуба и ги чака фалит.

„Големите разлики в борсовите цени на електроенергия на пазара „ден напред“ акумулират огромни печалби в основно държавни фирми“, коментира за Нова нюз Слави Янакиев, ръководител на една от най-големите фирми за чугунени заготовки у нас. По думите му компенсациите са единственото решение за глътка въздух на производителите.

„Имаме цени от почти 700 лв. за МВтч. Те са невъзможни, пагубни са“, смята Янакиев. Покачването на цените на електричеството според него е неконтролирано. „Почнахме годината със 100 лв. за МВтч. Сега цената е непоносима, нанася ни огромни загуби. Ресурсите на едно предприятие могат да помогнат до 20-30%, но при 300% увеличение на основен ресурс за нашето производство е невъзможно да бъде компенсирано“, обясни Янакиев. Той отбеляза, че разликите в цените на тока отиват в държавни предприятия, което е незаслужено.

„Това са огромни пари, които ежедневно се свалят от гърба на всички на свободния пазар. На борсата ден напред се търгуват над 70 000 мегаватчаса за денонощие. При разлика в цената от 300-400 лв. на мегаватчас това са 22-23 млн. лв. свръхпечалба. Държавните предприятия не ги заслужават, защото не им се е променил разхода“, твърди Янакиев. В тази обстановка служителите във фирмата му също са притеснени да не загубят работните си места.  


Топ новини

виж още

Актуална тема