Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Завърши рехабилитацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура"

Парите

Завърши рехабилитацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура"

Завърши рехабилитацията на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура - Tribune.bg
Снимка:

Успешно е приключен последният етап на ремонта на ВЕЦ "Сестримо", с което завърши рехабилитацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура", съобщи на официална церемония изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев. По думите му след приключването на рехабилитацията на каскадата българската електроенергийна система може да разчита на 735 мегавата енергия от надеждно производство с възобновяеми източници.

"Това е четвъртата ремонтирана електроцентрала за последните 13 месеца, като в случая става дума за цяла каскада. Рехабилитацията на цялата каскада ще доведе до по-надеждно и по-ефективно управление", смята Георгиев. Шефът на НЕК посочи, че извършената рехабилитация е важна не само за НЕК, но и за цялата електроенергийна система на страната, защото гъвкавото производство е ключово за взапочналия процес по декарбонизация, особено когато то е на основата на възобновяем местен ресурс. Той отбеляза, че инвестицията за рехабилитацията на съоръженията от каскадата е около 20 млн. евро.

"Хидроенергийната каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" е най-голямата в България, а с общата си инсталирана мощност от 735 MW в генераторен режим каскадата е сравнима с един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Със своята маневреност централите от каскадата над 50 години играят значителна роля за гарантиране стабилността и гъвкавостта на електроенергийната система на България. Те осигуряват необходимата електроенергия при пикови натоварвания", обясни заместник-министърът на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов. Той отбеляза, че в ПАВЕЦ "Белмекен", която е първо стъпало от каскадата, са инсталирани и два генератора, работещи в помпен режим с мощност 104 MW, които могат да бъдат активирани в периоди на излишък на електроенергия в системата.

"Гъвкавостта на хидромощностите позволява успешно балансиране на колебанията в системата, което прави каскадата ключов компонент в енергетиката на страната", уточни Самандов. Той добави, че при помпения режим се използва един и същ воден ресурс, което превръща помпено-акумулиращите централи в своеобразни батерии за зелена енергия. В момента над 70% от консумираната в България електроенергия е от нисковъглеродни източници, а от възобновяеми като водноелектрическите централи - над 50%. Според Самандов така страната ни се равнява на държави като Франция и Германия.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети вода, качество
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати