Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заявяваме по електронен път удостоверенията за тежест на имот

Парите

Заявяваме по електронен път удостоверенията за тежест на имот

Заявяваме по електронен път удостоверенията за тежест на имот - Tribune.bg
Снимка:

Фиксират таксата за документа на 5 лева

Удостоверенията за тежест върху имот, който купуваме, препис от акт и редица други документи ще могат да се заявяват и получават и по електронен път, предвижда промяна на правилник, пуснат за обществено обсъждане от правосъдното министерство. Ведомството предлага пълна електронизация на Службите по вписвания.

До електронните услуги ще има достъп, ако заявителят се е регистрирал в Единния портал за достъп до електронни административни услуги и ако притежава електронен подпис или цифров сертификат, издаден от Агенцията по вписванията, чрез който се идентифицира.

На хартиен носител ще остават книгите по вписванията, книга „Откази“ и входящият регистър, който се води като електронен, но се приключва по дни на хартиен носител с подписа на съдията по вписванията.

Предлага се още справки да могат да се правят и по регистрите, а не само по партидните книги.

Агенцията по вписванията определя единна фиксирана тарифа от 5 лв. за поискано по електронен път удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи и книжа, съхранявани в Службата по вписванията. За предоставяне на копие на документ чрез отдалечен достъп до информационната система таксата ще е 2,50 лв. Досега тези такси бяха най-различни и в зависимост от вида на документа, можеха да излязат и по-скъпо.

С измененията се прецизират и официалните документи, които се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и които се прилагат към подлежащия на вписване акт, в случаите, когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта.


Етикети онлайн, такса

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети