Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Желязков: Концесионните предложения показват ангажимент за превръщане на летище София в авиационен хъб

Парите

Желязков: Концесионните предложения показват ангажимент за превръщане на летище София в авиационен хъб

Желязков: Концесионните предложения показват ангажимент за превръщане на летище София в авиационен хъб - Tribune.bg

Френско-турски консорциум предлага най-висока концесионна ставка

В Министерството на транспорта бяха отворени обвързващите оферти на петимата кандидати за концесионери на летище „София“.

Френско-турският консорциум между „Еърпорт дьо Пари“ и „ТАВ хавалимананларь холдинг“ даде оферта с най-високо годишно възнаграждение за държавата за концесията на държавното летище „София“ – 32 824 000 евро. Следва го „ССБ София Еърпорт ДжейВи“, в който участва Copenhagen Airport с 26 050 000 евро, SofConnect, в който влиза летище Мюнхен с 24.5 млн. евро годишна концесионна такса, „Фрапорт България“ с 21 млн. евро и консорциум „Витоша“ с водещ член Manchester airport Grouр ще осигури на държавата близо 20 млн. евро годишно концесионно възнаграждение. Последният консорциум по цена на офертата, обаче предлага близо 1.3 млрд. евро инвестиции за 35 години.

Краен срок към комисията за решение не е поставен. „Това е сложен процес, тъй като избираме партньор за дълъг период от време. Само заявленията на хартиен носител са между 300 и 600 страници на единия кандидат“, заяви транспортният министър Росен Желязков след 5-часово открито заседание, на което в резюме бяха посочени инвестиционните предложения на петте международни консорциума, които бяха допуснати да продължат надпреварата. Желязков предупреди, че не бива да се бърза с изводите след днешното заседание. „Оттук нататък предстои не лек, но отговорен процес по оценяването на предложенията. Знаете, че оценката е комплексна. В момента имаме яснота в компонентите, които формират 55% от общата оценка в класирането“, подчерта транспортният министър.

Според Желязков съществено значение ще имат и останалите 45% от оценката като предложението за развитието на летището. Министърът изрази задоволство, че всички кандидати обещават в срока на първите 10 години от концесията да построят трети терминал на летище „София“.

„Радваме се, че се получава конкурентно състезание. Самите предложения по начина на структурирането показват сериозно отношение за развитие на летището“, посочи министър Желязков. След като бъдат отворени всички оферти, комисия ще систематизира информацията и ще я публикува на сайта на транспортното министерство. „Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на летище София показват много сериозно отношение за развитието на летището и превръщането му в достоен авиационен хъб в Европа и извън Европа“, коментира още министърът.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати