Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Жилища под 1000 евро на кв.м. в София – само в “Люлин”, “Надежда” и “Дружба”

Парите

Жилища под 1000 евро на кв.м. в София – само в “Люлин”, “Надежда” и “Дружба”

Снимка:

37% от сделките са за тристайни жилища

Само в три района на столицата – „Люлин”, „Надежда” и „Дружба”, средната цена на жилищните имоти е все още под 1000 евро на квадратен метър, сочи проучване на агенция “Имотека” за първото тримесечие на 2021 г.

Средната цена за кв.м за апартамент в София е нараснала с 5,16% на годишна база - от 1259 на 1326 евро за кв. м.

За столичните квартали - „Люлин”, „Надежда” и „Дружба”, средната цена наближава 1000 евро и вероятно скоро ще мине тази стойност. През последната година в кв. „Хаджи Димитър” цената на кв.м нарасна от 990 е станала 1021 евро, тъй като метрото вече стигна този квартал.

За два столични квартала – „Изток” и „Иван Вазов”, цената на кв. метър вече доближава 2000 евро. В проучването не е включен районът около „Докторски паметник”, където и тази граница отдавна е премината и според признания на брокери сделки се сключват и за 3000 евро на кв. м.

В други два района - жк „Яворов” и центъра, цените също са се устремили нагоре и са над 1600 евро. В центъра ръстът на имотните цени за последната година е най-високият възможен - 7,89%. Една от причините е ограниченото предлагане - от 30 000 жилища в тесния център на София на пазара излизат едва около 150, т.е. под половин процент.

„Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. На практика зона с огромен потенциал остава без развитие”, коментират брокери.

Ипотечното кредитиране продължава да е ключова предпоставка за растящата активност на пазара, сочи проучването.

Малко под половината от сделките се сключват с пари в брой. Повечето ипотеки за периода януари-март 2021 покриват съществен дял от стойността на сделката. Над 20 на сто от заемите представляват около 80% от цената на имота. Около 15 на сто от тях покриват между 50 и 80% от крайната стойност на сделката. Висок процент външно финансиране се наблюдава при потребители, които предпочитат да запазят спестяванията си в условията на всеобща несигурност.

Над 55% от сделките се сключват без коментар по офертната цена, при около 10% компромисът е в рамките на 1000 евро, а при още 20% - до 5000 евро от първоначално обявената стойност.

Тристайните апартаменти продължават да са най-търсени в столицата - 37% от сделките са за такива жилища, следвани от двустайните, които представляват 34% от всички покупки.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още