Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Живодар Терзиев: Отстъпката от 25 ст. за литър гориво вероятно ще влезе в сила от събота

Парите

Живодар Терзиев: Отстъпката от 25 ст. за литър гориво вероятно ще влезе в сила от събота

Живодар Терзиев: Отстъпката от 25 ст. за литър гориво вероятно ще влезе в сила от събота - Tribune.bg
Снимка:

Експертът посъветва първо да се пита дали съответната бензиностанция ще прилага помощта

„Ако има обнародване на текстовете в стандартния брой на Държавен вестник във вторник, мярката от 25 стотинки отстъпка на литър при зареждане на превозно средство би трябвало да влезе в сила в събота”. Това обясни по Нова телевизия Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Той поясни, че всички оператори са задължени да прилагат мярката.

„Пожелателно е, или по избор на оператора, те да участват в предложената държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им”, допълни Терзиев.

„Към момента нямаме информация някои от големите вериги да не участват, но клиентът трябва да попита дали операторът предлага отстъпката”, поясни Терзиев.

Той обясни, че за получаване на отстъпката трябва още при влизане в бензиностанцията да разполагаме с малкия талон на колата, за да не стават опашки. Трябва да е проверена и категорията на превозното средство, което трябва да бъде от категория L или M1 – мотопеди и леки коли с регистрирация до 8 места. Ще важи и за високопроходими машини, но няма да важи за превозни средства от категория N1.

„Това са „баничарки” – изключено е, защото те са с нисък данък и за правене на разносна търговия”, поясни Терзиев.

Председателят на бранша коментари и цените на горивата.

„Цените са високи поради международни фактори. Това, което виждам за месец юли е, че цените се успокоиха от ръста през юни”, каза още той.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати