Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Да, България“ обвиниха КС, че блокира възможността за отчетна прокуратура

Политика

„Да, България“ обвиниха КС, че блокира възможността за отчетна прокуратура

Да, България обвиниха КС, че блокира възможността за отчетна прокуратура - Tribune.bg
Снимка:

Днес Конституционният съд блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор. Това се казва в позиция на „Да, България“, изпратена до медиите.

„С това решение Конституционният съд за пореден път отказа да излезе от капана, поставен в Решение № 3 от 2003 г., с което присвои власт, дописвайки Конституцията.

Конституционният съд предпочете да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор, вместо да затвърди гаранциите за истински независим съд“, заявяват от партията.

Според ДБ решение ще има сериозни последици за правовия ред в България – „чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в българското общество“.

От ДБ заявяват, че ще продължат да се борят за изграждане на институциите на правовата държава, които осигуряват справедливост за гражданите и могат да дадат истински отговор на злоупотребата с власт.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети