Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Добрите сили” губят, опитват нов „Костинброд“

Политика

„Добрите сили” губят, опитват нов „Костинброд“

Добрите сили губят, опитват нов Костинброд - Tribune.bg
Снимка:

Европейската прокуратура разследва строителна фирма „Трейс“ за ремонта на жълтите павета в София. Това беше обявено в последния ден от предизборната кампания преди вота на 2 април.

Екипът на Кьовеши е започнал разследването през есента на миналата година и не е ясно защо е решено, че точно 2 дни преди изборите ГДБОП трябва влезе за претърсвания на пет места в София и „за целите на разследването полицията да се изземат документация и електронни доказателства“.

Разследването е за лошо управление на средствата, отпуснати на Столичната община за ремонт на центъра на София, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Подозира се и „възможна корупция с щети от поне 3 милиона евро“, съобщават от пресофиса на Европейската прокуратура.

Според разследването, изпълнителите от „Трейс“ са представяли фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, като по този начин са подвели възложителя да извърши неправомерни плащания.

Столична община също пусна сигнали за нарушения по договора и фирмата беше глобена със 100 000 лв. Текат и допълнителни проверки.

Новината, „гръмнала“ в последния ден от предизборната кампания, логично даде повод на представители „промяната“ и „Демократична България“ да обявят ставащото за разследване срещу ГЕРБ, кметът на София Йорданка Фандъкова и дори Бойко Борисов.

Костинбродската афера е медийно явление, което повлия на парламентарния вот през 2013 година. Според оценките то коства около 5% от резултата на ГЕРБ.

Преди 10 години в деня за размисъл беше внушено, че има схема за изборна измама, дирижирана от ГЕРБ, с помощта на 400 000 бюлетини, отпечатани в печатница в Костинброд.

Впоследствие всичко беше отхвърлено от Софийския градски съд. Съдът прие за доказано, че намерените бюлетини не могат да бъдат използвани за изборна измама, като се твърдеше от главните действащи лица Мая Манолова и Николай Бареков, а става дума за брак.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети