Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Екзакта“: 61% от българите категорично приветстват сформирането на редовен кабинет

Политика

„Екзакта“: 61% от българите категорично приветстват сформирането на редовен кабинет

Екзакта: 61% от българите категорично приветстват сформирането на редовен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

59% от избирателите на ГЕРБ-СДС подкрепят ротационния принцип. А 76% одобряват Мария Габриел

Общо 61% от пълнолетните българи одобряват факта на сформиране на редовно правителство, сочи национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп".

Съставянето на кабинет се одобрява от жени, хора на възраст под 60 години и жители на населените места извън столицата. 87% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ също имат положително отношение. Силно скептични са симпатизантите на БСП и на "Възраждане".

Според данните 65 на сто от българите не одобряват ротационния принцип на управление, а 35 процента са тези, които подкрепят този принцип. 

59% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ подкрепят ротационния принцип. Единствено сред избирателите на коалициите, участващи в управлението, положителните оценки за ротационния принцип са повече от отрицателните, коментират анализаторите.

На основата на горните данни може да се заключи, че българите категорично приветстват сформирането на редовен кабинет, но имат сериозни резерви както към ротационния принцип на управление на страната, така и към партньорството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, коментират от агенцията.

Стартовите нагласи към двете водещи лица на управлението – Николай Денков и Мария Габриел са одобрение от порядъка на по 27%. Мария Габриел е одобрявана от 76% от избирателите на ГЕРБ и от близо 40% от избирателите на ПП-ДБ.

Денков е одобряван от 85% от избирателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС.

Според проучването, ако изборите бяха днес, шест формации биха били над 4-процентовата бариера -  ГЕРБ - СДС (24,4 на сто), ПП - ДБ (20,1 на сто), "Възраждане"  (14,8 на сто), ДПС (13,2 на сто), "БСП за България“ (9,5 на сто) и "Има такъв народ" (4,8 процента).

 

Изследването е национално представително и е проведено в периода от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е обезпечено със собствени средства като част от изследователската програма на "Екзакта Рисърч Груп".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп