Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Епицентър“: Коцев е бил лоялен на Рашков, сам поискал да дава показания срещу Банкова след ареста ѝ

Политика

„Епицентър“: Коцев е бил лоялен на Рашков, сам поискал да дава показания срещу Банкова след ареста ѝ

Епицентър: Коцев е бил лоялен на Рашков, сам поискал да дава показания срещу Банкова след ареста ѝ - Tribune.bg

Престъпната дейност на главния секретар на МВР Живко Коцев тепърва ще добива реални измерения, твърди „Епицентър.бг“, позовавайки се на източници от разследването, които споделили скандални факти от неговата „професионална“ работа в областта на контрабандата.

Главният секретар на МВР Живко Коцев сам е поискал да даде показания по разследването срещу директора на агенция „Митници“ Петя Банкова и двамата ѝ съучастници в престъпната група за контрабанда, пране на пари и други престъпления – баща и син – Марин и Стефан Димитрови, които са движили каналите на укриващия се в чужбина контрабандист Николай Николов, по прякор „Паскала“. Още в сряда (3 април), Коцев се е явил пред разследващите, придружаван от адвоката си Илиан Василев. Това е станало малко след като в медиите се появи информация за акцията в митниците на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Тогава Коцев е предоставил и личния си телефон, а в четвъртък (4 април) се е явил отново пред разследващите, за да им предостави паролата за отключване на мобилния апарат. Това е причината в сряда и в четвъртък Коцев да е забелязан да влиза и да излиза от сградата на Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“ и от Съдебната палата в столицата. Това научи „Епицентър“ от един от адвокатите на обвиняемите по делото.

Коцев е разпитван повече от веднъж в присъствието на адвоката си, което изключва тезата, че е бил подложен на натиск да подаде оставка. Като опитен служител на МВР, Живко Коцев е бил напълно наясно, че за да се стигне до арест на Банкова и на баща и син Димитрова, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време преди това са ги поставили „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия той е бил следен и подслушван.

Има засечена активна кореспонденция между Живко Коцев и шефката на митниците Петя Банкова, която изобщо не е била свързана с професионалните им задължения, а се е отнасяла до обезпечаването на каналите за трафик на цигари без бандерол през българските гранични пунктове, разказаха пред „Епицентър.бг“ разследващи. Точно тези данни дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

Адвокатът на едно от задържаните лица потвърди, че в показанията си Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите. Причината – правил го е от лоялност към бившия вътрешен министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Бойко Рашков.

Коцев признал за многобройни срещи с баща и син Марин и Стефан Димитрови, още повече, че същите са документирани с обилен снимков материал. В делото има селфи на Стефан Димитров - задържан под стража за участие в организирана престъпна група за контрабанда с директора на агенция „Митници” Петя Банкова, с Живко Коцев, главен секретар на МВР. Според прокуратурата - Стефан Димитров и баща му Марин, са отговаряли за каналите за контрабанда на цигари на обявения за издирване контрабандист Николай Николов – „Паскала”.

Преди заседанието на съда в събота адвокатите са видели снимките, като най-голямо впечатление им е направили, освен тези, на които Коцев позира с подарения му скъп марков часовник, но и тези с множество пари. При акцията в сряда агентите на ДАНС са открили в дома на Стефан Димитров голямо количество пари, които са били прибрани в кутия от обувки. Близостта на Коцев до баща и син Димитрови, се потвърждава и от множество техни общи снимки, както на морето, но така също и в луксозни спа-комплекси. Това означава, че Коцев е поддържал много тясна връзка с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, още преди да бъде назначен за главен секретар на МВР на 8 септември 2023 г.

Важна подробност е, че преди това Коцев бе заместник на главния секретар, което става по настояване на депутатите от ПП-ДБ – Бойко Рашков и Атанас Атанасов. Именно тяхна е ключовата роля в опита на Живко Коцев да се представи за жертва на заговор срещу неговото отстраняване, изтъкнаха от разследването.

В петък (5 април) Коцев обяви, че оттегля оставката си като главен секретар на МВР, призна, че е давал показания пред разследващите, но избегна въпросите за своята съпричастност към престъпната група на „Паскала“. Според бившия вътрешен министър и адвокат Богомил Бонев, прокуратурата трябва да разследва дали върху Живко Коцев не е упражнен натиск от страна на политици, да оттегли показанията си, дадени в присъствието на негов защитник. Ако това се потвърди, то значи е извършено престъпление срещу правосъдието, смята Бонев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети