Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Информационно обслужване“: По-бавна обработка и повече хора на изборите 2 в 1

Политика

„Информационно обслужване“: По-бавна обработка и повече хора на изборите 2 в 1

Информационно обслужване: По-бавна обработка и повече хора на изборите 2 в 1 - Tribune.bg
Снимка:

По-бавна обработка на резултатите от вота очакват от фирма „Информационно обслужване“ АД. В цялата кампания по изборите 2 в 1 „Информационно обслужване“ АД е наело около 2 хиляди души, които ще бъдат заети за компютърната обработка. Конкретно в ЦИК на една смяна ще бъдат над 100 оператори, заяви Ивайло Филипов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор.

„Информационно обслужване“ АД представи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

„Очакваме да се справим. От миналата година това, което приеха депутатите за видеооброенето на вотовете от СИК, също ще забави процеса“, добави Филипов. 

Той обясни, че на европейските избори кандидатската листа е една и съща за абсолютно всички РИК-ове.

По думите му в около 9500 от около 12 хиляди секции ще се гласува и с машина и съответно „протоколите ще имат две секции“ – за вота на хартия и за вота от машина.

„Регистрираните партии и коалиции за изборите, в сравнение с миналите такива избори и за народни представители и за ЕП, са около 50% повече. За народни представители, по спомен, на миналите избори бяха около 5600 кандидати, сега в момента са около 7600“, подчерта Филипов, като отбеляза, че тези числа водят до това „Информационно обслужване“ АД, заедно с ЦИК, да предприеме действия за увеличаване на състава и смените.

„Следва да изградим 31 изчислителни пункта към районните избирателни комисии“, обяви от своя страна Александър Станев, ръководител на проекта по демонстрацията на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че със свои решения от 11 април ЦИК е определила изискванията към организацията на технологията на компютърната обработка, както и за изпълнител „Информационно обслужване“ АД.

От фирмата увериха, че ще успеят да спазят заложените срокове.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети