Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Лукойл“ плаща данъци за 500 млн. лева. Ако не го направят – ГЕРБ и ДПС отнемат дерогацията

Политика

„Лукойл“ плаща данъци за 500 млн. лева. Ако не го направят – ГЕРБ и ДПС отнемат дерогацията

Лукойл плаща данъци за 500 млн. лева. Ако не го направят – ГЕРБ и ДПС отнемат дерогацията - Tribune.bg

„Лукойл" са заявили, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които опитаха да скрият от българските граждани. Уверението ми е от премиера", заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“.

От Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани. Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Петков и Атанасов също присъстваха", каза още Пеевски.

„Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски.

Той съобщи, че ще внесат законово изменение, че ще поставят под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, коментира Пеевски.

В петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Под заплаха за отнемане дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет от миналото Народно събрание, заяви Делян Добрев на брифинга и поясни:

„Този закон казва, че 70% от разликата между уралския нефт и този със сорт Брент трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на компенсации. В началото на август направихме калкулации колко не е внесъл „Лукойл“, защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе  „Лукойл", е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки , които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до сега. И които те не получават.

Защото знаете, как се получава разликата - има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел , а Брент струва 100 долара. „Лукойл" в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба, благодарение на дерогацията, която България им е издействала. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото ще започнат да изпълняват закона и ще започнат веднага да дават компенсации на хората", заяви депутатът на ГЕРБ. 

Компенсациите ще бъдат взети от „Лукойл" и средставата ще бъдат дадени на хората и така бензина няма да струва 3 лева, а 2 лева.  Миналите компенсациии са били взимани от данъците. След като бъде приодоляно ветото на Радев в петък и то се публкува в Държавен вестник във впорник, надеждите са да започнат да се дават компенсации на потребителите. 

Председателят на енергийната комисия каза, че не му е станало съвсем ясно как така от 700 млн. лв. данъците изведнъж са станали 500 млн. „Трябва да питате финансовия министър за това“, каза той. Добрев коментира, че се обмисля базите на рафинерията трябва да бъдат управлявани прозрачно и да има достъп до тях за всички, които искат да съхраняват горива. "Обмисляме текстове тези бази да бъдат управлявани от „особен управител“ по - точно от Държавния резерв, например". 

„Правителството е извоювало тази дерогация за гражданите, а не компания да има печалба и да финансира войната в Украйна. Ако парите не остават за българските граждани, ще внесем закона за дерогацията", заключи Пеевски. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети