Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Маркет линкс“: Пет партии ще вкарат евродепутати, ГЕРБ-СДС са първа сила

Политика

„Маркет линкс“: Пет партии ще вкарат евродепутати, ГЕРБ-СДС са първа сила

Маркет линкс: Пет партии ще вкарат евродепутати, ГЕРБ-СДС са първа сила - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се малко по-ниска избирателна активност от предходните избори през 2019 г.

Пет партии ще имат евродепутати, ако вотът беше тази седмица. Това са ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“, „Възраждане“, ДПС и БСП. Единствено „Има такъв народ“ от парламентарно представените политически сили няма да успее да вкара свой кандидат в Европарламента.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1058 лица над 18 г. в страната в периода 24 февруари–3 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ получава подкрепата на 22.9% от участвалите в изследването. На второ място с 19.7% е ПП-ДБ, за ДПС процентът е 12.1%. „Възраждане“ е на 0.4% пункта зад ДПС, докато за БСП ще гласуват 8.4%. Според изследването сериозен е делът на колебаещите се да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни – около 14-15%. Според социолога Добромир Живков обаче те не могат да променят драстично резултатите.

По думите му европейските избори са по-скоро огледален вариант на нашето национално разпределение в парламента.

Три партии бележат ръст в подкрепата си, като „Възраждане“ са успели да се позиционират като единствената открита евроскептична националистическа сила и това води до увеличаване на тяхната тежест в европейски избори, обясни Живков.

Доверие в институциите

Данните от проучването не отчитат голяма промяна в доверието в двете основни институции – Народното събрание и правителството.

„Виждаме известен спад специално при правителството и го тълкуваме като отражение от политическото напрежение, от пререканията. Важно е да отбележим ниската степен на доверие в Народното събрание, сега нещата се влошават още повече“, отбеляза Добромир Живков.

Нагласи към ротацията

Огромна част от обществото е настроена не особено позитивно и спокойно към този процес, защото непрекъснато избухващите противоречия в управляващата коалиция създават усещането, че всеки момент може да се стигне до следващи избори“, каза социологът от „Маркет ЛИНКС“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети