Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Ново 20“: ПП-ДБ сменят името на 24 май и го правят национален празник

Политика

„Ново 20“: ПП-ДБ сменят името на 24 май и го правят национален празник

Ново 20: ПП-ДБ сменят името на 24 май и го правят национален празник - Tribune.bg
Снимка:

„Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата“, каза премиерът акад. Николай Денков, представяйки предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) за промени в Конституцията, предава БТА.

„Никой от другите празници не променя статута си, те остават официални“, допълни още той.

„В глава 10 на Основния закон, където са описани герб, химн и флаг, трябва да поставим логично и мястото на националния празник“, уточни още Денков.

Тази дискусия продължава много години и по различни причини не получи краен резултат. Сега можем да намерим решение в обществото. Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява, каза още той.

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" представя проекта си за конституционни промени в централата на ДСБ на столичната улица "Кърниградска".

Сред тях са и преструктуриране на ВСС и въвеждане на мандатност на кметовете. Това са част от предложенията за конституционна реформа на ПП-ДБ и "Правосъдие за всеки".

Формацията предлага свой проект за конституция. Отделно обаче те работят и с ГЕРБ-СДС и ДПС. Още преди няколко дни ПП-ДБ съобщиха, че ще предложат и свой текст за изменения.

Те стъпват върху едно по-широко политическо съгласие за промени в конституцията, обясни Христо Иванов и уточни, че са обсъждани с ГЕРБ и ДПС.

Основните принципи зад тях са повече справедливост, повече отговорност на прокурорите, повече независимост при съдиите. Тези три принципа искат да изведат основния - че никой не трябва да бъде над закона. Следващият принцип е да изведем българските култура и писменост на преден план, да вкараме идеята, ще нашите деца са потомци на просветители, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети