Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Политико“: Зеленски „разкъса“ Радев заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна

Политика

„Политико“: Зеленски „разкъса“ Радев заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна

Политико: Зеленски разкъса Радев заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Смутеният български президент помоли медиите да напуснат

Украинският президент Володимир Зеленски „опитоми“ българския си колега Румен Радев в жесток диалог, който беше предаван на живо в София, пише „Политико“.  Той го разкритикува яростно по темата с въоръжаването на Украйна.

Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат стаята, където се предаваше срещата.

Зеленски посети България главно, за да се срещне с пронатовската и проевропейската администрация на премиера Николай Денков, която подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване, отбелязва изданието.

Срещата с Радев, бивш началник на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, премина обаче по-зле от очакваното.

На масата в президетството, Радев обясни, че „няма военно решение“ и че „ повече оръжия няма да решат проблема“. Зеленски даде отговор с презрение: „Не дай си Боже да ви сполети някаква трагедия и да се окажете на моето място“, каза той. „И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще правите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българската територия?“, заяви той.

„Не, вие като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно”, отбеляза той с ирония, докато смутеният Радев на пресекулки се криеше в бележника пред себе си, пише „Политико“.

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като „конфликт“, а не като война, и за неясните твърдения, че войната се разпространява и „разширява своя пространствен размер“.

Категорично отхвърляйки предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал „война на унищожение срещу украинците, а не срещу други страни“ и каза, че правителството на София – в противоречие с Радев – е правилно да дава оръжия. Също така искам да ви кажа, каквото и боеприпаси да има вашата армия, те няма да стигнат, за да воювате с Руската федерация. Нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно, за да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да дадем [оръжия], за да можем [ние] да се защитим [себе си] и войната да не дойде при вас“, каза той.

„Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде иначе“, добави Зеленски. „Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбираш ли ме?"

Накрая Радев подсказа, че има предложение, но помоли телевизионните камери да напуснат, преди да продължи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети