Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният възнамерява да назначи приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност“

Политика

„Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният възнамерява да назначи приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност“

Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният възнамерява да назначи приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност - Tribune.bg
Снимка:

„Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният възнамерява, при създалата се към момента обстановка в сектор „Сигурност“, да назначи свои приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност“. Тези думи са изречени от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков Веселин Марков, той и към момента е такъв, при среща-разговор с директор на дирекция в Служба „Военно разузнаване“, в кафене в центъра на София, съобщава Breaking.bg.

Предисторията на описаната по-горе сценка започва на 27 март. Тогава в ефира на БНТ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ и шеф на партия ДСБ Атанас Атанасов се оплака, че заради опитите си да „реформира“ службите е получил „разработка“ на Военното разузнаване срещу него.

„Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите. Предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща – разработка от военното разузнаване срещу мен“, изрева Атанасов. От последвалото опровержение на Военното разузнаване по-късно стана ясно, че Атанасов е бягал „пред вятъра“, филмът не е шведски, а съветски и не са го „разработвали“ военните разузнавачи, а той тях.

По-точно опитал е да вербува двама директори на дирекции в Служба „Военно разузнаване“-СВР, за да работят лично за него. Което е престъпление по служба и грубо нарушаване на закона. Затова СВР сезира и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за действията на шефа на ДСБ, станал популярен навремето с разработката „Гном“ от бившите си подчинени в НСС. Два дни по-късно министърът на отбраната Тодор Тагарев, пряк началник на Военното разузнаване, обяви пред медиите, че за действията на Атанасов е сезирал премиерът Николай Денков.

Според рапортите през юли м.г. двама директори от СВР са били привикани на разговор в кафене „Ларгото“, в центъра на София, до Министерски съвет, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков-Веселин Марков по поръчка и по инициатива на ген. Атанасов с предложение за кариерно израстване в службата срещу лична лоялност и предоставяне на вътрешна служебна информация. И де факто, и де юре този тип вербовка е незаконна и представлява опит за формиране на паралелна частна тайна структура за лична политическа употреба.

Първият служител на СВР е разговарял с хората на Атанасов между 14,15 и 15,10 часа, а вторият в 16,30 часа в един и същи ден. Ще ги наричаме условно Разузнавач 2 и Разузнавач 1.

От рапорта на Разузнавач 2 става ясно, че той е потърсен по мобилно приложение от човек, представящ се като Христо Панайотов. На срещата въпросният Панайотов заявява, че е служител на Националната служба за охрана-НСО. Служителят на НСО обяснява на Разузнавач 2, че „контактът се осъществява от името на Стамен (Стамен Генов). И, че лицето Панайотов е получил първоначални данни за Разузнавач2 именно от Генов. На срещата пристига съветникът по национална сигурност на премиера Денков – Веселин Марков, който заявява на Разузнавач2 следното: „Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният възнамерява, при създалата се към момента обстановка в сектор Сигурност, да назначи свои приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност“.

„Понеже не може да отстрани директорът на Служба „Военна информация“ Атанасов е изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите, независимо от останалите политически партньори“, казва пред Разузнавач2 още Марков.

Съветникът на Денков дава още подробности: „Вече са задействани процедурите в другите служби. Те с Атанасов имали човек за заместник-директор на СВР, но той бил отстранен. (Визиран е Мартин Расийски). Разузнавач 2 му обяснява, че позицията на четвърти зам.-директор на СВР е премахната, а на останалите вече има назначени титуляри. Марков обаче контрира, че в скоро време ще бъде отстранен един от зам.-директорите на службата като „най-слабо звено“.

„От мен се искаше да дам съгласието си да бъда назначен на негово място.  Разбира се, това щяло да се потвърди след лична среща с ген. Атанас Атанасов, който в момента бил ангажиран с политически разговори“, пише в рапорта си Разузнавач 2. Затова срещата с шефа на ДСБ щяла да се състои след няколко дни.

„Изразих съмнения, че към настоящия момент би могло да се окаже натиск върху директора на СВР и министъра на отбраната за подобни назначения“, пише разузнавача. Марков му отговаря, че ген. Атанасов имал лостове за оказване на влияние върху двамата, така, че планът му да се реализира.

„Директно поставих въпроса какво се очаква от мен в замяна на съгласие да поема поста. Марков разясни, че ще се иска оказване на съдействие при назначаване на „наши хора“ в СВР, предоставяне в предварителен порядък на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения под формата на опорни точки…. Марков разказа, че имал богат оперативен опит в бившата Национална служба за сигурност, в последствие в ДАНС. Бил е оперативен работник. Работили заедно с ген. Атанасов и имали близки отношения с него.

Генералът знаел кое и как да говори. Пред камерите казвал това, което се очаквало да се чуе, но реално действал съобразно конкретната ситуация и интересите си, пише в рапорта до началниците си Разузнавач 2.

Срещата с Разузнавач1 е проведена между 14,15 и 15,10 часа в кафене „Ларгото“. Той е потърсен не от човека от НСО Панайотов, а от о.р. полк Веселин Иванов, бивш директор на СВР и лице представило се като Митко Йорданов, бивш офицер от Военното контраразузнаване-ВКР.

Както и на втората среща към тях се присъединява съветника на Денков Веселин Марков. Подобно на разговора с Разузнавач2 Марков предлага поста на „зам.-директор на СВР по сигурността“ и на другия служител. И Разузнавач1 заявява, че тази длъжност е закрита, но Марков му обяснява, че това не е особен проблем.

„Подчертах, че кадрови промени в ръководството на службата, без съгласуване с директора на СВР, няма как да се приемат и осъществят, на което ми беше отговорено, че съществуват лостове, които ще осигурят положителна реакция на ген. Венев“, пише в рапорта си Разузнавач1. От него Марков иска „наблюдение на насоката на работа на службата“.

След срещите с хората на Атанасов двамата служители на СВР незабавно информират началниците си, пишат рапорти и са подложени на детектор на лъжата, който потвърждава твърденията им. Шефът на СВР пък информира за грубия политически натиск прекия си началник-министъра на отбраната Тагарев. Според неофициална информация Тагарев е бил бесен от действията на Атанасов и хората му и от своя страна докладва на примера Денков и шефа на „промяната“ Кирил Петков. Двамата и към момента запазват пълно мълчание по темата.

Според информирани, дуетът Денков-Петков е държал този скандал като „коз“ в ръцете си за охлаждане, в подходящ момент, на прекалените мераци на Атанасов съм службите. Петков и Атанасов вече кръстосаха шпаги по темата ДАНС. Когато на преговорите с ГЕРБ-СДС Атанасов се опита да пробута за шеф на ДАНС въпросният Веселин Марков, но срещна твърдия отказ на Кирил Петков. Разривът между тях се корени в миналото, защото Марков като зам.-шеф на ДАНС заедно с другия заместник Иван Драшков активно работеха срещу директора Петко Сертов и съветника му Алексей Петров, стигна се до използване на СРС-та, компромати и скандали между двете групировки и премиерът Станишев изгони Драшков и Марков от агенцията. Бащата на Кирил Петков-Петко Змията е близък с Алексей Петров, по неговите признания приживе, което довело и до скандала с Атанасов.

Споменатият по-горе Веселин Марков е бивш шеф на Дирекция „Икономическа и финансова сигурност в НСС-ДАНС, после зам.-директор на агенцията. Марков е от кръга „Монтерей“ на покойния Любен Гоцев, верен човек на Иван Драшков. Марков бе съветник на Атанасов в НС, а след сформирането на кабинета на „сглобката“ бе уреден за съветник на Денков по националната сигурност, какъвто е и в момента. Дори след скандала със СВР той си остана на поста. Според запознати той не е „съветник“, а човек, който контролира премиера в оставка Николай Денков.

Споменатият от Разузнавач2 посредник Стамен Генов е бивш директор на Дирекция „Военна сигурност“ в Главна дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС. Името му изплува в публикувания от вестник „Капитал“ стенографски протокол от визитата на председателя и зам.-председателя на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов и Татяна Дончева в ДАНС през 2008 г. Двамата идват бесни след като става ясно, че от агенцията са събирали разпечатки от техни телефонни разговори. Това бе началото на скандала в ДАНС. Публикацията в „Капитал“ за скандала с разпечатките на депутати през 2008 година. Генов е диресктор на ВКР. Генов и другият посредник Йорданов, който също е от ВКР, са хора на Атанасов, твърдят запознати. Веселин Иванов е дългогодишен зам.-директор на СВР и за кратко, през 2015 година, директор на службата.

Ако прокуратурата започне разследване трябва да бъде издирено и лицето Панайотов, който прави първия контакт със служителя от СВР и се представя за офицер от НСО. Скандалът с Атанас Атанасов е огромен, дори за нашата държава, обръгнала на подобни през годините на прехода. Партиен лидер, съпредседател на парламента група, номиниран и за шеф на Народното събрание, прави опит да вербува хора от Военното разузнаване, като им обещава високи постове. Това всъщност е „реформата в службите“, за която Атанасов, Кирил Петков и Христо Иванов ни проглушиха ушите. Създаване на „частни служби“ и оказване на съдействие при назначаване на „наши хора“ в СВР, предоставяне в предварителен порядък на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения под формата на опорни точки….

Въпреки това всички „национални медии“ мълчат за скандала, прави се опит той се да покрие, даже някаква си зам.-председателка на ДСБ поискала оставката на шефовете на службите, защото разработвали ген. Атанасов. Има опасност служителите на СВР, които доблестно са си свършили работата по закон, да бъдат „мачкани“ и дори уволнени.

В разговора с Разузнавач2 Веселин Марков му казва, че вече са задействани процедурите в другите служби. Това може да означава само едно. Че хората на Атанасов се ударили на камък в СВР, но дали не са пробили в „другите служби“ със същия подход?

Стефан Ташев


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати