Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Промяната“ върна в МВР комунистическата бухалка срещу неудобните за властта

Политика

„Промяната“ върна в МВР комунистическата бухалка срещу неудобните за властта

Промяната върна в МВР комунистическата бухалка срещу неудобните за властта - Tribune.bg

Явор Симов дирижира пропагандна кампания срещу Бойко Борисов

30  години след края на тоталитарния режим в България и 13 години след края на мандата на най-позорния МВР шеф Румен Петков, вълната на „Промяната“ върна комунизма и полицейския произвол в системата. Заедно с комунистическия следовател Бойко Рашков в МВР се завърна и наследения от Румен Петков говорител Явор Симов. Лицето, чиято единствена работа е създаване и разпространяване на мърсотия за неудобните на настоящата власт. Използвайки всички инструменти на фалшивите новини и пропагандата.

КОЙ е Явор Симов?

Още с назначаването си от Сергей Станишев за МВР министър през 2005 година Румен Петков прави незабавна чистка в пресцентъра на ведомството. За шеф на отдела Петков назначава непознат за никого млад (тогава) репортер от БНТ, сочен за негов „кумец“ от бившия секретар на МВР Цвятко Цветков.

През 2008 година Цветков хвърля сериозни обвинения срещу Румен Петков за връзки с подземния свят и мръсни пари, влизащи в БСП през МВР. Той прави разкрития включително за незаконни разследвания срещу бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов, който по онова време основава партия – заплаха за БСП.

Скоро след назначаването си Явор Симов се превръща в оръжие за масово поразяване срещу непослушни журналисти, неудобни „другари“ и политически опоненти. Симов умело прикрива чадърите на МВР над известни престъпници по онова време, които обаче вече са публична тайна.

Неслучайно, само три години след встъпването си на поста Румен Петков подава оставка. Придружава го единствено верния му Санчо Панса Явор Симов. Оставката всъщност е спасителна жилетка за Петков, който е замесен в множество скандали, включително заплахи към журналисти и използване на авторитета на заеманата от него длъжност за осигуряване на протекции на лица, свързани с т.нар. „сенчести групировки“.

Бившият журналист Явор Симов бързо само 4 месеца след назначаването си става причина за уволнението на един от най-уважаваните журналисти Георги Коритаров, участвайки в публичното му линчуване в ефира на Нова телевизия от страна на заместника на Румен Петков - Камен Пенков. Камен Пенков е свързван с наркотрафиканта Будимир Куйович и е член на Висшия съвет на БСП.

Скандалът между Коритаров и МВР започва заради въпроси от страна на журналиста за убийството на „Чората“, в което се смята, че са замесени полицаи. Пресаташето на МВР Явор Симов твърди, че след като е предложил на Коритаров за гост Камен Пенков отговорът на Коритаров бил "За какво ми е този престъпник, той не е за мен, този е за съда". Вбесен от думите на Симов Пенков решава да отиде в студиото на Георги Коритаров и да поиска обяснение за думите му, преразказани от пресаташето на МВР. Коритаров категорично отрича да е казал подобно нещо и набира Явор Симов в ефир. Симов хладнокръвно повтаря обвинението си и в ефир. Обиден, Коритаров казва следното:

- Яворе, доста елементарно, моето момче. Позволявам си така да ти кажа, защото си по-малък от мен.

Доста елементарен трик, Яворе. Толкова елементарен, че дори не си струва да се учи някакво по-специализирано образование, за да се направи. Не се прави така, не се прави така.

След като телевизионният водещ категорично отказва да се извини на заместник-министъра на МВР за нещо, което не е казал, скоро бива свален от ефир.

"Това беше брилянтна постановка, едва ли Коритаров е бил толкова глупав да каже подобни неща по телефона", заявяват пред "Монитор" служители на МВР след случилото се. 

Относно разправата с неудобни опоненти Явор Симов има печална слава още от 2007 година. Тогава от партията на Волен Сидеров пускат писмо до медиите, че шефът на пресцентъра на МВР е нарушил следствена тайна. С цел тяхното публично охулване Симов казал пред журналисти, че от Първо РПУ МВР-София са изпратили призовки, и то редовно, на депутати от парламентарната група на "Атака". Дознател от същото РПУ дал информация на Симов, с което също е нарушил правилата.

Името на Симов е намесено и в прикриването на осъдения банкер-измамник, покровителстван от БСП и мафията. Става въпрос за Васил Нинов – собственик на емблематичния за мутренските времена хотел „Родина“, който се е занимавал предимно с проституция, наркотици и шпионаж. Той получава доживотна присъда в Солун заради заловен 168 кг чист кокаин в контейнер на кораб, в който е пътувал и Нинов. За покровители на Нинов се спрягат Румен Петков и близки на Иван Костов.

Източници на  Faktor.bg твърдят, че самият  Васил Нинов се е хвалел, че именно Петков е човекът, който настоявал да се спрат всички разследвания и дела срещу него. След запитвания до МВР шефът на пресцентъра Явор Симов отговаря, че министър Румен Петков няма нищо общо със случая "Нинов", тъй като това не влизало в задълженията му и още, че "Нинов е чист и затова е снета мярката за издирването му." Стари ченгета твърдят, че 

злополучният банкер  е разполагал с карта на НСБОП като нещатен сътрудник. С такива карти са се ползвали и други знакови лица от прехода – Карамански, Поли Пантев, Маджо, Златко Баретата и др.

Несъмнено Румен Петков е вторият най-опозорен МВР министър след Бойко Рашков в новата българска история. „Незабравимо е и палячовското му поведение на една пресконференция, когато в качеството си на вътрешен министър се кълчеше пред възторжената си медийна публика и говореше за Куйович Муйович, Уйович“, пише в блога си Иво Инджев. И допълва: „Във видеото, съхранено в Мрежата от онова събитие, можете да видите как до министъра се гърчи от смях ръководителят на пресцентъра на МВР Явор Симов ( досущ като маститият Райчо Райков в едно интервю с арестувания Тодор Живков, след което Райков после беше помазан като говорител на руско-българското мафиотското правителство на Беров).“

След целия терор срещу журналисти, упражняван в защита на червените му господари, Явор Симов отново става лице на БНТ и дори през 2019 година се кандидатира за шеф на Националната телевизия.  Кандидатурата му е отхвърлена.

Опитите му да стане говорител на главния прокурор Иван Гешев също удрят на камък.

„ПРОМЯНATA”

На 01 ноември 2021 година, заедно с вятъра на „Промяната“, медийната бухалка Явор Симов се завръща в МВР заедно с Бойко Рашков.  Червената хала не губи време и само 4 месеца по-късно Бойко Рашков нарежда обявения за незаконен и неграмотен арест на лидера на опозиционната на властта на „Промяната“ партия Бойко Борисов.

Арестът бива обявен с типичния за Явор Симов почерк – разгласяване на медиите на фалшива информация през официален държавен източник, в случая сайта на МВР. На 17 март 2022 година на официалната страница на МВР беше качена фалшива информация, че Менда Стоянова е задържана с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Както и че разследването се води под ръководството на Европейската прокуратура.

Съобщението за ареста, свалено от сайта на МВРСъобщението за ареста, свалено от сайта на МВР

Абсолютна лъжа! Неслучайно съобщението бе изтрито почти веднага след неговото публикуване на официалната страница на Министерството на вътрешните работи, но вече бе разпратено до редакциите на всички медии и съответно бе отразено от тях. Обяснение от МВР не последва, а уточнението за това, че не е арестувана дойде още същата вечер от самата Стоянова пред няколко журналисти. Пред Лора Крумова Бойко Рашков определи замесването на името на Менда Стоянова в случая като „незначителна грешка“.

Грешката обаче изобщо не е незначителна и нарочването на бившата депутатка за арестант не е безобидно, а е нарушение на редица международни актове, по които България е страна. Според чл. 6, т. 3, букви а и б от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, има право да бъде незабавно и в подробности информирано за характера и причините за обвинението срещу него на разбираем за него език, както и да има достатъчно време и възможност да подготви защитата си. Обявяването на Стоянова за арестантка е класическо нарушение и на правото й на неприкосновеност на личния и семеен живот (чл. 8 от Конвенцията). Действията на МВР нарушават и презумпцията за невиновност на Стоянова, залегнала в чл. 48 от Хартата на основните права на ЕС, както и закона за защита на личните данни.

Липсата на смислено обяснение на Бойко Рашков за това как името на Менда Стоянова е попаднало в официално съобщение на МВР буди и основателни съмнения, че групата на поръчаните за арест първоначално е включвала и самата Стоянова.

Вътрешният министър не успя да отговори и на друг въпрос - какво са правили разследващите полицаи, ангажирани със случая, в кабинета на министър-председателя Кирил Петков. Остана впечатлението, че цялото мероприятие е било предварително уговорено в кабинета на премиера, но само личностите, нарочени за публично омаскаряване, не са били добре уточнени. Потвърждение за това дойде и от шефката на кабинета на Петков - Лена Бориславова, която заяви, че също е знаела за арестите още преди 18,00 часа в петък. Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани малко след 20,00 ч. същия ден.

За една година никоя медия не потърси отговор на въпроса #КОЙ носи вина за това, че имената на арестуваните Борисов, Горанов и Арнаудова, заедно с фалшивата новина за Европейската прокуратура и за ареста на Менда Стоянова, изтекоха от МВР публично часове преди събитието и кой е допуснал хора, извън заинтересованите страни, да бъдат информирани за това? Дали вината е лично на Бойко Рашков, който е разпоредил пресслужбата на МВР да се похвали с „грандиозния си удар“, или за това е виновен медийният съветник на вътрешния министър Явор Симов?!

 

След едновременното изтичане на откровено преувеличена и подвеждаща информация в последния ден на предизборната кампания стана ясно, че бомбастичните заглавия за проверка на Европейската прокуратура (забележете!) на жълтите павета в София и за запор от страна на НАП върху имущество на бащата на „Мис Бикини“, са пуснати в медиите след лично прозвъняване … от Явор Симов. Който е запазен на поста си в МВР от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев! Името на Симов виси гордо на сайта на МВР като част от политическия кабинет на министъра.

 Опорката за паветата на ГЕРБ и за претоплената манджа с „къщата в Барселона“, спуснати от говорителя на МВР, се разпространява и използва предизборно от страна на лидерите на „Промяната“, Лена Бориславова, Борис Бонев и други.

Защо президентът Румен Радев допуска червената бухалка  на Бойко Рашков и Румен Петков да продължава да използва всички държавни ресурси за саморазправа с Бойко Борисов и ГЕРБ в полза на „Промяната“? Одобрява ли Радев заплашването и рекетирането на медии, които не изпълняват покорно волята на настоящата власт, представлявана от Явор Симов?

Служебната победа не е за генерали.

 

Яворе, доста елементарно, моето момче.  Доста елементарен трик, Яворе…“

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп