Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Ройтерс“: Унгария, Румъния, Словакия и България имаха договорка забраната на украинското зърно да остане

Политика

„Ройтерс“: Унгария, Румъния, Словакия и България имаха договорка забраната на украинското зърно да остане

Ройтерс: Унгария, Румъния, Словакия и България имаха договорка забраната на украинското зърно да остане - Tribune.bg
Снимка:

Унгария твърди, че има договорка с Румъния, Словакия и България да бъде продължена забраната за внос на украинско зърно, ако ЕС не удължи общата забрана и след 15 септември, съобщава „Ройтерс“.

Според унгарския земеделски министър, ако няма одобрение от Европейската комисия, то тези страни ще наложат едностранни ограничителни мерки пред украинския внос.

Това обаче се разминава с твърденията на българския премиер, отбелязва „Ройтерс“. Дори и да е съществувала договорката, за която твърдят в Унгария, вчера българското правителство освободи вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна от средата на септември т.г. Според премиерът акад. Николай Денков, вносът ще стимулира конкуренцията на пазара. Тя от своя страна ще доведе до намаляване на цените на основни хранителни продукти и на инфлацията, какъвто е един от основните приоритети на кабинета. Това ще се отрази благоприятно на българските потребители - най-вече на хората с ниски доходи, и ще помогне за изпълнение на критериите за присъединяване на България към еврозоната, което е друг важен приоритет на правителството. Отпадането на ограниченията би увеличило допълнително приходите в бюджета, твърди още той.

Фирмите в бранша междувременно излизат на национални протести.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети